Šefovi, pažnja: Zaposlene ne motivišu bonusi, nego pica?

pizza
Ima nešto u hrani

Jedna zanimljiva studija pokazala je da ljude ipak više i od novca motiviše hrana, a onda i nečija reč.

Prema rezultatima studije koju je vodio profesor Dan Arijeli besplatna pica motiviše radnike da rade brže i bolje.

Tokom studije koju je proveo tokom pisanja knjige “Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations”, Arijeli je zaposlenima Intela u Izraelu na početku nedelje poslao jednu od tri poruke.

Jednoj grupi je obećao besplatnu picu, drugoj novčani bonus od 30 dolara, a trećoj pohvalu šefa. Deo zaposlenih, koji je služio kao kontrolna grupa, nije dobio nijednu poruku.

Jedan dan je bio potreban da Arijeli shvati kako radnike najviše motiviše pica.

Prema rezultatima njegovog istraživanja radnici kojima je obećana pica bili su 6,7 odsto više motivisani nego grupa koja nije dobila nikakvu poruku. Na drugom mestu je pohvala šefa koje su produktivnost radnika uvećala za 6,6 odsto.

Novac je pruduktivnost povećao za samo 4,9 odsto.

Zanimljivo je da su oni kojima je ponuđen bonus za dva dana bili 13,2 odsto manje produktivni, a do kraja sedmice njihova produktivnost pala je za ukupno 6,5 odsto.

Na kraju nedelje, produktivnost onih koji su dobili pohvalu šefa izjednačena je s produktivnošću onih koji su dobili besplatnu picu.

Arijeli tvrdi da bi, u slučaju da su ostvarili originalni plan o dostavi pice na kućne adrese zaposlenih, pica bila konačan pobednik. 

Global Digital Clinik