Ne grdite dete jer dugo spava: Tinejdžerima je potrebno i do 12 sati sna

pospanost
Pospanost

Nedostatak sna je najčešći tinejdžerski zdravstveni problem koji podjednako utiče na njih i njihovu okolinu, tvrde naučnici.

Svetska zdravstvena organizacija procenila je da deca svakih deset godina ulaze u pubertet tri meseca ranije, pa tinejdžerski uzrast sada počinje već između devete i dvanaeste godine.

Među mnogobrojnim fizičkim i psihičkim promenama u tom dobu, istraživanja su pokazala da se tipično tinejdžersko ponašanje, svadljivost, razdražljivost, bahatost prema roditeljima, mogu objasniti nedovoljnom količinom sna.

Retki su oni koji spavaju po desetak sati, koliko je njihovom telu i umu potrebno, dok prosečni tinejdžer spava samo oko šest sati.

Zato većina ima smanjenu koncentraciju i pamćenje, emocionalnu nestabilnost i veću sklonost depresiji, povećano agresivno i neprimereno ponašanje, veći rizik od nespretnosti i povreda, probleme s kožom, veću potrebu za nezdravom hranom, kofeinskim i energetskim napicima, veći rizik od zloupotrebe droga itd.

Ukoliko ste “uhvatili” svog tinejdžera da je opet spavao deset sati, nemojte da ga grdite, jer mu je otprilike toliko sna i potrebno.

Tako tvrdi dr Džodi Mindel, stručnjak za dečji san, koji je napravio proračun koliko sati bi deca trebalo da spavaju u kom uzrastu.

“Adolescentima je zaista potrebno devet do 10 časova sna da bi se normalno razvijali”,  kaže Mindel.

Stručnjak nas uverava da je predškolcima potrebno još više sna, i to čak 12 u kontinuitetu.

Isto toliko bi trebalo da noću spavaju mališani između druge i treće godine, s tim što oni treba da spavaju i sat-dva u toku dana.

Tek kada napune četiri godine, deca ne moraju da spavaju danju, ali je važno da imaju dovoljno sati efektivnog sna noću, kako bi normalno rasla i razvijala se.