Savremena japanska grafika u Paviljonu u Tvrđavi

savremena japanska grafika
Yuichiro Ishibashi, Posle sna

Savremena japanska grafika biće izložena u Paviljonu u niškoj Tvrđavi. Postavku čine najnoviji radovi savremene japanske grafike malog formata, realizovani u različitim tehnikama i likovnim izrazima.

Savremena japanska grafika biće izložena u Paviljonu, a ljubitlji umetnosti moći će da je pogledaju od utroka, 9. marta od 12 časova. Izložba će trajati do 23. marta.

„Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara. Ova umetnička formacija je osnovana još 1931. godine. Od tada veoma aktivno nastupa na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, a status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine“, objasnila je autorka projekta dr.um Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, dodavši da izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista. Pre Niša izložba je bila predstavljena i u Novom Sadu u Galeriji „ La Vista“.

Chie Kawabata, Plivanje

Na postavci su zastupljene grafike malog formata, realizovane u različitim tehnikama visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.

Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza.“Krećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma“, zaključila je prof. dr. Jasna Jovanov istoričar umetnosti.

Saradnja sa japanskim Udruženjem i ova postavka grafike malog formata, do koje je došlo zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović koja je 2018 godine bila učesnik Grafičke radionice u Sićevu.

Dostava hrane u Nišu