Narodna biblioteka “Stevan Sremac” dobila sredstva za osavremenjavanje digitalne biblioteke

Foto:Naissus.info

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš dobila je od Ministarstva kulture i informisanja sredstva u iznosu od 600.000 dinara za nabavku softvera i hardvera za osavremenjavanje procesa digitalizacije brojnih njihovih naslova.

Na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti u 2024. godini Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je odobrilo 600.000 dinara Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” za realizaciju projekta „Digitalna biblioteka niške Narodne biblioteke”.

„Ovaj projekat podrazumeva nabavku softverske i hardverske opreme za osavremenjivanje procesa digitalizacije, što je našoj Biblioteci, kao ustanovi koja ide ukorak s razvojem informacionih tehnologija, jedan od prioriteta u svom radu. U naše ime i u ime svih korisnika koji prate naše digitalizovane sadržaje, zahvaljujemo resornom Ministarstvu“, navode iz niške biblioteke.

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ raspolaže fondom od preko 250.000 monografskih i preko 950 naslova serijskih publikacija, bogatom zavičajnom zbirkom, kao i Kabinetom grafike, jedinom kolekcijom štampane umetnosti u narodnim bibliotekama u Srbiji, sa više od 300 originalnih grafičkih otisaka.

Sa automatizovanom obradom bibliotečkih jedinica započelo se 2005. godine u programu NIBIS, koji je urađen po JUNIMARK (UNIMARC) standardu.

Global Digital Clinik