Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade – Stefanu Tićmiju za knjigu „Guguto memeto“

Stefan Tićmi dobitnik je ovogodišnje nagrade Grada Niša “za književnost za decu i mlade”, za knjigu „Guguto memeto“.

Žiri u sastavu, Prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu (predsednica), Dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac (članovi), na sednici održanoj 1. aprila 2024. godine u Nišu, jednoglasno je doneo odluku da „Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade“ („Maleni cvet“) za najbolju knjigu u 2023. godini dodeli Stefanu Tićmiju za knjigu „Guguto memeto“ (izdavač Imprimatur, Beograd).

Na konkurs koji je objavljen decembra 2023. godine stigle su 53 knjige iz produkcijske 2023. godine, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene knjige, i sledeće naslove: Uroš Petrović, “Bajke: drugih sedam” (Laguna, Beograd) i Aleksandra Jovanović, “Petra je stvarno otišla” (Kreativni centar, Beograd).
Nagrada se ove godine dodeljuje osmi put, nagradu dodeljuje Grad Niš, a svečano uručenje dobitniku u Gradskoj kući biće organizovano u skladu sa mogućnostima tokom maja ili juna 2024. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Obrazloženje žirija

Uobličavanjem poetsko-imaginativnih, mitsko-arhetipskih, magijsko-ritualnih i alegorijsko-simboličkih slika elementima fantastike, crnog humora, satire, jeze i antiutopije, Stefan Tićmi romanom „Guguto memeto“ čini značajan iskorak iz dosadašnje tradicije srpske književnosti za decu i mlade. Prekoračivanje žanrovskih konvencija omogućava čitanje ovog dela ne samo kao romana u kojem se, tehnikom montaže, poglavlja nižu poput devet lutaka junakinje Slutke, a povezuje ih narodna bajalica iz piščevog rodnog kraja koja počiva na verovanju u magijsku moć reči da odgoni zle sile već i kao crnohumorne komedije, basme i bajkolike priče smeštene u mitski dočaran hronotop Sela na rubu razuma.

U neprestanom dosluhu kako sa folklornom matricom, narodnim običajima i verovanjima, tako i sa najvećim delima fantastičke literarne prakse, Tićmi gradi začudan svet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, gde čudesno i fantastično dolazi iz psihološke sfere, potisnutih emocija i straha dece od smrti i nepoznanica života. Pritom je narodna bajalica „guguto memeto“ autoru poslužila samo kao polazište za tvorenje autentičnog umetničkog rukopisa, a estetski dometi ostvareni su jezičkom virtuoznošću, poetizacijom tabu teme smrti koja će se u maestralno izvedenoj završnici ovog u svemu originalnog dela transformisati u univerzalnu temu ljubavi, navodi se u obrazloženju žirija.

Global Digital Clinik