Meso iz laboratorije uskoro na trpezi: Vegetarijanci oduševljeni

Hamburger, ilustracija: Foto: Pixabay
Hamburger, ilustracija: Foto: Pixabay

Holandski naučnici uspeli su još pre pet godina da u laboratrijskim uslovima proizvedu meso, izvestio je londonski dnevnik “Dejli telegraf”.

Vegetarijanci su bili prvi koji su pozdravili ovu vest, navodeći da nemaju “nikakvih etičkih prigovora” sve dok to meso ne potiče od mrtvih životinja. 

Mark Post, profesor fiziologije na univerzitetu u Ajndhovenu, izjavio je da proizvedeno meso više liči na raskvašeno mišićno tkivo i da su istraživači u međuvremenu pokušavali da nađu način da poboljšaju njegovu teksturu. 

Holandska kompanija koja je pre pet godina predstavila prvi laboratorijski uzgojen goveđi burger objavila je da je dobila sredstva za plan da do 2021. započne prodaju veštački uzgojenog mesa restoranima.

Kompanija „Mosa Meat“ iz Mastrihta saopštila je danas da je prikupila 7,5 miliona evra, uglavnom od „M Ventures“ i „Bell Food Group“.

„M Ventures“ je investicioni ogranak nemačke farmaceutske kompanije „Merck KGaA“, a „Bell Food Group“ je evropska kompanija za preradu mesa sa sedištem u Švajcarskoj.

„Mosa Meat“ je ranije dobila milion evra od suosnivača Google-a Sergeja Brina.

To je jedna od nekoliko kompanija koje rade na prozvodnji mesa namenjenog potrošačima koje brine etičnost tradicionalnog uzgoja i njegov uticaj na životnu sredinu.

„Mosa Meat“ namerava da prve proizvode stavi u promet do 2021. godine, a da dve do tri godine kasnije započne industrijsku proizvodnju.

Veruje se da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisije gasa koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte.

Predviđanja ukazuju da će se proizvodnja mesa i mlečnih proizvoda udvostručiti do 2050, a trenutno živa stoka stvara oko 18 odsto globalne emisije štetnih gasova.

Exe-Net