Kada i kako pripremiti drva za ogrev za narednu grejnu sezonu?

drva za ogrev

Da biste dobili maksimum toplotne efikasnosti tokom grejne sezone, vaša drva za ogrev moraju biti pravilno pripremljena i skladištena. Zvuči očigledno, zar ne? Ipak, verovali ili ne, postoje stvari koje ste nesvesno radili pogrešno celog svog života. U ovom članku vam okrivamo kada da kupite drvo za ogrev, kako da prepoznate kvalitetno drvo, kako da ga isečete i skladištite da bi besprekorno gorelo tokom cele zimske sezone! 

Pravo vreme za kupovinu drva za ogrev nije jesen, nego proleće ili leto. Kupljeno tokom toplog dela godine drvo će moći dobro da se osuši i samim tim da odlično gori. Vlažno drvo je teško upaliti i ne pruža ujednačenu toplotu tokom sagorevanja.

Ako kupujete drva od dobavljača, zapitajte se da su u pravom stanju za efikasno sagorevanje. Često se dešava da drvo nije pravilno skladišteno pre prodaje. Takvo drvo nije dobra investicija. Da bi proizvelo maksimalnu toplotu prilikom sagorevanja, drvo ne sme imati veći sadržaj vlage od 20%; a to se može postići samo ako se drvo iseče i složi na odgovarajući način.

Ako drva nabavljate neisečena, u obliku debala stabala ili velikih grana, imaćete potpunu kontrolu nad njegovim kvalitetom. U nastavku vam donosimo važne korake pripreme drva za zimu koji će vam omogućiti da imate ogrev najboljeg kvaliteta tokom zimskih meseci. 

Isecite drva na odgovarajuću veličinu za vašu peć

Kada sečete drva pre cepanja, uverite se da su prave dužine za vašu peć. Nije svejedno da li koristite kaljevu peć ili smederevac, obzirom da se veličina ložišta razlikuje. Manji komadi drveta će lakše goreti od većih i lakše će se zapaliti. Veliki komad drveta koji polako gori neće nužno pružiti najbolje rezultate.

Koristite pravi alat za sečenje drva

Cepanje drva sekirom je naporni fizički posao koji možete olakšati korišćenjem električnih alata, kao što su motorne testere, električne testere ili cepači za drva.

Motorne testere

Jedan od najefikasnijih alata za sečenje drva su motorne testere, koje mogu da se koriste u profesionalnoj i u kućnoj upotrebi. U pitanju su moćni alati koji nalaze aplikaciju u najrazličitijim oblicima obrade, rezanja, sečenja ili usitnjavanja drveta. Snaga motorne testere se izražava u konjskim snagama, a modeli koji imaju više od 3 konjske snage su pogodni i za profesionalnu upotrebu, recimo na gradilištima ili u tesarskim radionicama.

Sečenje drva za ogrev će uz pomoć motorne testere postati nalik dečijoj igri – neće biti ni traga od mukotrpnog posla. Ipak, rukovanje motornom testerom je sve, ali ne igra. Ovi uređaji mogu biti izuzetno opasni ako im ne pristupite sa pažnjom i oprezom. Birajte modele koji imaju sigurnosne funkcije – sigurnosnu kočnicu za povratni udar, hvatač lanca i ručku. 

Neki od najboljih proizvođača motornih testera su Hisqvarna, Makita, Villager i Stihl.

Električne testere za drva

Još jedan izuzetno koristan alat koji će olakšati pripremu ogreva su električne testere za drva, čija upotreba ima brojne prednosti. Električne testere su manjih dimenzija i težine od motornih, te su samim tim lakše za upotrebu. Ne proizvode jake vibracije prilikom rada i relativno su tihe u odnosu na motorke. Startovanje i prekid rada su momentalni. Nema emisije štetnih gasova prilikom upotrebe, tako da se mogu koristiti i u unutrašnjem i u spoljašnjem prostoru.

Snaga električne testere za drva meri se vatima – 2000 W odgovara jačini 2.4 konjske snage.

Ovaj višenamenski alat je jednako pogodan za profesionalnu i upotrebu u domaćinstvu. Bilo da ste zanatlija, hobista ili sečete drva za zimu, električna testera će vam biti dragocena pomoć. Ipak, ako sečete drva u šumi, za vas je motorna testera bolji izbor.

Cepači za drva

Mašine za cepanje debala stabala koje poseduju elektro motor i hidruliku nazivamo cepači za drva. Ovi uređaji su izuzetno korisni i efikasni u brzoj pripremi drva za ogrev. Zavisno od snage mogu biti monofazni ili trofazni, a postoje i vertikalni i horizontalni mehanizmi ovih mašina.

U skladu sa dimenzijama i težinom cepači za drva bez problema mogu usitniti i najveća debla. Podjednako su popularni u kućnoj i profesionalnoj upotrebi pripreme drveta za ogrev.

Složite drvo u jedan red na otvorenom prostoru

Izaberite otvoreni prostor za slaganje drva za ogrev. Izlaganje toplom letnjem suncu i sušnom povetarcu će ukloniti višak vlage. Drva složite u jednom ravnom redu za najbolju ventilaciju, do visine od oko 1.5 metar za najbolje rezultate. Drvo nemojte stavljati direktno na zemlju, kako ne bi upijalo vlagu i buđ. Stavite pod njega stare palete ili najlone, kako biste ga zaštitili. Palette su najbolja opcija jer omogućavaju protok vazduha.

Zaštitite drvo od atmosferskih uticaja

Ako vam drvo ne stoji u natkrivenom prostoru, prekrijte ga starom ceradom, ali ostavite bočne strane otvorene za maksimalnu ventilaciju. Izloženost kiši bi mogla da upropasti sav vaš trud oko pripreme drva za zimu.

Priprema drva za ogrev dobrog kvaliteta nije komplikovan zadatak, ali zahteva malo predumišljaja i određeni napor sa vaše strane. Trud će se isplatiti kada budete uživali u toplom sjaju vatre u hladnim zimskim danima.