Austrijski filmski festival u Nišu od 20. do 24. aprila

Austrijski filmski festival u Nišu

Austrijski filmski festival 2023 ove godine održava se u Nišu od 20. do 24. aprila u bioskopu Cineplexx Niš, u saradnji s Niškim kulturnim centrom.

U selekciji “Otkriveni – filmovi novog vremena”, očekuje nas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije.

U četvrtak 20. aprila u 21 čas biće prikazano ostvarenje “Iznad sveta” reditelja Adrijana Goigingera.
Narednog dana (petak, 21. april) za 21 čas zakazana je projekcija filma “Alma & Oskar”  Ditera Bernera.
U subotu 22. aprila u isto vreme na programu će biti film “Vera” koji su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel,
a u nedelju 23. aprila sledi ostvarenje “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog,
dok će program u ovoj selekciji zatvoriti film “Narcis i Zlatousti” Štefana Ruzovickog (ponedeljak, 24. april, 21h).

U selekciji “LegendArni”, posvećenoj filmovima sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, u bioskopu Cineplexx Kragujevac biće prikazani holivudski klasici “Predator” Džona Mektirnana (20. april, 19h), “Konan Varvarin” Džona Milijusa (21. april, 19h), “Terminator I” Džejmsa Kamerona (22. april u 19h) i “Istinite laži” Džejmsa Kamerona (23. april u 19h).

Terminator I, still iz filma

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović. Festival se ove godine održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.

Radnja filma “Märzengrund / Iznad sveta” Adrijana Goigingera prati Elijasa, sina najbogatijeg farmera u dolini Cilertal za koga se očekuje da će uskoro preuzeti razne porodične posede. Ali, što se 18-godišnjak više trudi da ispuni nade koje se u njega polažu, to više pati. Sve se menja kada se preseli u planine. Elijas se ubrzo naseljava u divljini i samoći, razvijajući blizak odnos sa svetom prirode.

Foto: Iznad sveta, kadar iz filma

Radnja filma “Alma & Oskar”  Ditera Bernera smeštena je u Beč 1912. godine. Nedavno udovica, kompozitorka Alma Maler, velika dama iz Bečkog društva, zavodi enfant terrible bečke umetničke scene, mladog slikara Oskara Kokošku. Ono što je počelo kao seksualna avantura brzo se pretvara u intenzivnu aferu, koja ih oboje vodi ka samodestrukciji.

U filmu “Vera” koji su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel, istoimena glavna junakinja živi u senci svog slavnog oca. Umorna od svog površnog života i odnosa, ona luta kroz rimsko visoko društvo. Kada povredi dete u saobraćajnoj nesreći u predgrađu, uspostavlja intenzivan odnos sa osmogodišnjim dečakom i njegovim ocem. Ali uskoro mora shvatiti da je i u tom svetu ona samo instrument za druge.

Foto: Vera, kadar iz filma

Ostvarenje “Patient Zero / Nulti pacijent” istog reditelja u fokusu radnje ima supervirus koji je pretvorio čovečanstvo u veoma inteligentne, moderne ubice, a asimptomatska žrtva koja može da komunicira sa zaraženim mora da povede poslednje preživele u lov na Nultog pacijenta i lek.

U filmu “Narziss und Goldmund / Narcis i Zlatousti” Štefana Ruzovickog, mladić Goldmund (Zlatousti) je poslat u manastir da se iskupi za grehe svoje majke. Ovde upoznaje početnika Narcisa i započinje duboko prijateljstvo. Nekoliko godina kasnije, Narcis odlučuje da nastavi da živi u molitvi i meditaciji, dok Goldmund bira put dalje od manastira da bi postao avanturista. Veoma dramatičan trenutak ponovo okuplja prijatelje

Global Digital Clinik