07. april 2020: Dan zdravlja, dan borbe i solidarnosti

Svetska zdravstvena organizacija, poster kampanje

Danas se obeležava Svetski dan zdravlja, ovaj datum ujedno je i rođendan Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Glavni slogan ove organizacije je “Zdravlje za sve“, sa ciljem da svaki pojedinac ima pravo na zdravstvenu zaštitu.

Svetski dan zdravlja obeležava se od 1950. godine, to je 70 godina borbe da se skrene pažnja javnosti. Pažnja je usmerena na zdravstvene probleme ljudi na globalnom nivou. Akcije koje se preuzimaju tiču se informisanja što većeg broja ljudi, na edukovanje i promovisanje. Ukazivanje na problem, diskusija o njemu i finansijska podrška kako bi se došlo do rešenja, su cilj SZO.

2020. godina donela je izazov celoj planeti. Pandemija korona virusa je nepoznanica koja na test stavlja sve zdravstvene sisteme. Prvi na borbenim linijama su zdravstveni radnici. Danima Internetom kruže fotografije iscrpljenih lekara i medicinskog osoblja. Alesia Bonari, bolničarka iz Italije podelila je na svom Instgram profilu kako njeno lice izgleda posle celodnevnog nošenja maske.

Foto: Alesia Bonari, Instagram

Svetska zdravstvena organizacija donela je odluku da Dan zdravlja 2020. godine bude posvećen medicinskim sestrama. Na ovaj način ukazaće im se čast jer su danima na prvim borbenim linijama sa COVID-om 19. Njihov udeo u suzbijanju širenja virusa je velik i ne sme se zanemariti. Medicinsko osoblje se direktno izlaže virusu, i rizikuje svoj život svakodnevno širom cele planete. Zbog toga se treba boriti za njihovo obrazovanje i ojačati njihov status u zdravstvenim sistemima, stav je SZO. Takođe će se raditi na poboljšanju njihovih uslova za rad.

Građani Repubike Srbije danima u 20 časova sa svojih prozora i balkona aplaudiraju zdravstveim radnicima. Na taj način im šalju podršku i pokazuju zahvalnost. Ova godina donela je mnoge izazove, ali i dala nam šansu da se ujedinimo i pokažemo solidarnost. Zdravstveni radnici širom planete sada su naši heroji, i uz malo naše pomoći, uspeće da se izbore sa ovom teškom situacijom. Zajedno ćemo ostvariti cilj- Zdravlje za sve.

Autor N.M.