Protest preduzetnika: Otpisati deo poreza i doprinosa, pomoći ugroženima

protest preduzetnika
Zgrada Ministarstva finansija

Kako je ranije najavljeno, udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” organizovalo je danas protest ispred Ministarstva finansija u Beogradu.

Ovaj protest preduzetnika, samo je upozorenje. “Tražimo da razgovaramo o pomoći privredi koja je ‘na respiratoru’ “, rekla je zastupnica Udruženja Slađana Trajković. Neki od njihovih zahteva su:

  • Otpis poreza i doprinosa za mesece za koje je država isplatila minimalne zarade ili deo zarade,
  • pomoć ugroženim sektorima u skladu sa padom prihoda i merama ograničenja koje su im nametnute u vreme pandemije,
  • pravedan model uvođenja frilensera u poreske tokove i
  • promena poreskog sistema kako bi bio progresivan, pravedniji i transparentniji.

Predstavnica Udruženja Milena Amon je zatražila i ukidanje kategorija akontacija poreza na dobit i podizanje iznosa minimalaca da bruto ostane isti, a porezi i doprinosi da ne prelaze ukupno 10 odsto, i da je nakon toga potrebno uvesti progresivne poreske stope.

Dodala je da se očekuje da će od 1. januara 200.000 ljudi ostati bez posla ukoliko se nastavi dosadašnje vođenje privrede.

“Pandemija je otkrila i pokazala greške u poreskom sistemu. Loše se pokazala represija poreske i drugih inspekcija prema privatnicima u ovom teškom trenutku”, ocenila je Amon.

Dodala je da se mere ograničenja donose bez ikakve konsultacije s privrednicima i da ne mogu biti jednostrane.

Predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije Dragan Subotić naveo je da male posredničke turističke agencije čine srž tog sektora u Srbiji, a među njima su dve trećine najugrožene.

“Presekom stanja 30. novembra utvrđeno je da je 975 direktno zaposlenih u turističkom sektoru agencija ostalo bez posla. Od 1. januara 2021. prema predviđanjima će ih biti 1.783”, naveo je Subotić.

On je dodao da je Vlada pomogla turistički sektor isto koliko i bilo koji drugi iako je turistički sektor najugroženiji.

“Dogodilo se i to da su i sve turističke agencije – organizatori putovanja ostale bez polisa osiguranja po odluci određenih osiguravajućih društava koja su se ujedinila i stvorila monopol”, rekao je Subotić.

Predstavnik UTAS-a je naveo da su tri osiguravajuće kuće dale turističkim agencijama ponude za polisu od insolventnosti, koja je identična i 300 odsto skuplja nego u februaru ove godine.

“Najjeftnija polisa košta 8.000 evra, čime je 90 odsto organizatora onemogućeno da dođe do polise, ne zbog novca, već zbog kontigenta od 40 polisa koje su dale osiguravajuće kuće”, naveo je Subotić.

Dodao je da se i pored toga zahtevi za kredite ne obrađuju iako su neophodni za održavanje i insolventnost.

Subotić je zaključio da je potrebno da se formira radna grupa Ministarstva turizma da bi rešavala probleme.

Izvor: Insajder