Završena šesta KreNi konferencija: Pobednička ideja rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda

završena šesta kreni konferencija

Šesta po redu KreNI, konferencija kreativnih industrija je završena. Tokom četiri dana programa učesnici su mogli da čuju više od dvadeset predavača iz 11 zemalja.

Oni su mladim kreativnim ljudima iz Niša delili svoje znanje i ekspertizu, sa jednom misijom –  da doprinesu stvaranju digitalne budućnosti Niša. Šesta KreNi konferencija završena je panelom „Disruptivne tehnologije u službi dobrog“. Svaki od panelista podelio je sopstveno profesionalno iskustvo sa disruptivnim tehnologijama, kao i puno pozitivnih primera gde su ove tehnologije pomogle u oblikovanju bolje budućnosti.

Na početku konferencije, mladi kreativci, imali su radionice sa priznatim stručnjacima iz oblasti robotike, virtuelne realnosti, veštačke inteligencije, gejminga i virtuelnog dizajna. Oni su im preneli najbolje primere iz celog sveta u korišćenju inovativnih tehnologija za rešavanje društvenih izazova. 

Zahvaljujući ovim saznanjima, timovi su tokom konferencije razvili ideje koje će doprineti digitalnom razvoju našeg grada:

 

  • Tim „Health care“ – aplikacija koja bi pomagala lekarima i pacijentima, tako što bi pre svega bili sigurni u tačnost dijagnoze. Aplikacija bi podsećala na doziranje lekova u vidu notifikacije, mejla i sms poruke.

 

 

  • Tim „CleaNish“ – idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda. Rešenjem je predviđena aplikacija sa interaktivnim delom koji koristi proširenu realnost, i sistem za analizu i predikciju stanja sa veštačkom inteligencijom. Bila bi razvijena i igrica koja bi podstakla najmlađe na promenu razmišljanja o zagađanjenju voda i bacanju smeća. 

 

 

  • Tim „The Book Club“ –  platforma za razmenu polovnih knjiga namenjena učenicima i studentima koji nemaju sredstva za nove. Za uspešnu transakciju, davalac knjiga dobijaće vrednost te knjige u tokenima, koje će kasnije moći da razmeni za uslugu kod nekog od naših partnera (knjižare, internet kompanije i slično). 

 

 

  • Tim „Old Lore“ – interaktivna istorijska igrica koja bi se koristila preko VR i AR uređaja. Korisnicima bi prikazivala kulturne znamenitosti kroz vreme i različite istorijske događaje. Korisnik bi imao mogućnost da se postavi u ulogu čoveka koji je živeo u određenom vremenskom periodu i posmatra znamenitosti u vreme njihovog postojanja.

 

 

  • Tim „EcoWeels“ – aplikacija koja omogućava da pratite slobodno parking mesto za parkiranje svoje bicikle i da u svakom trenutku možete da proverite gde se nalazi. 

Za razvoj ideja, timovi su imali podršku iskusnih mentora:

  • Snežane Stanojević, zamenice regionalnog direktora OTP banke,
  • Slobodana Markovića, digitlnog savetnika UNDP Srbija,
  • Ide Reutersward, prvog sekretara Ambasade Švedske,
  • Miloša Došena, konsultanta za razvoj startapova i
  • Milana Zdravkovića, profesora Mašinskog fakulteta u Nišu.

 

Pobednička ideja KreNI6 je „CleaNish“.

“Ovo je samo prvi korak u podsticanju većeg korišćenja disruptivnih tehnologija u razvoju društva. U narednom periodu zajedno sa partnerima radićemo na dodatnom razvoju i implementaciji razvijenih KreNI6 ideja” navode Mladi ambasadori.

“Na KreNI6 pokazali smo koju moć inovacije imaju i zašto su pokretač razvoja.O tome smo učili na primeru zemlje domaćina KreNI6 – Švedske. Ova zemlja je u svetskom vrhu u digitalizaciji, tehnološkom razvoju, pametnim gradovima i inovacionim dostugnućima” dodaju.

Program KreNI6 je dostupan na sledećim linkovima:

KreNI talks #1https://www.youtube.com/watch?v=ZDPfW14N5sw&t=681s 

KreNI talks #2https://www.youtube.com/watch?v=2mEL689yho0&t=4637s

Prezentacije ideja i panel „Disruptivne tehnologije u službi dobrog“  – https://www.youtube.com/watch?v=Bg1GxocCDu8&t=209s