Istraživanje Demostata: Većina gradjana bi se vakcinisala protiv korona virusa ako preporuče lekari

istraživanje demostata
Foto: Ilustracija, Pixabay

Istraživanje Demostata o javnom mnjenju o kovidu-19 u Srbiji pokazalo je da se stav gradjana o vakcinisanju u izvesnoj meri se poklapa sa njihovim političkim opredeljenjem.

46 odsto ispitanika izjasnilo se da bi vakcinu primili ukoliko to bude preporuka lekara. S druge strane, 31 odsto gradjana ni pod kojim uslovima ne bi primilo vakcinu, pokazalo je nedavno istraživanje Demostata.

Ispitanici koji su naveli da im nije bliska nijedna politička partija imaju najviše poverenja u medicinsku struku. 44 odsto njih se izjasnilo da bi primilo vakcinu ako to bude preporuka stručnjaka a 34 odsto ni pod kojim uslovima vakcinu ne bi primilo.

istraživanje demostata
Foto: demostat.rs

Ispitanici koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće Srpske napredne stranke naveli su u 51 odsto slučajeva da bi primili vakcinu ukoliko to preporuči struka. U 17 odsto slučajeva pristali da se vakcinišu ukoliko im to preporuči predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispitanici koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće stranke u 11 odsto slučajeva ne bi primile vakcinu protiv korona virusa ni pod kojim uslovima.

Prema rezultatima istraživanja, 40 odsto ispitanika koji podržavaju stranke koje su bojkotovale prethodne parlamentarne izbore ne bi primilo vakcinu ni pod kojim uslovima dok bi 34 odsto njih vakcinu primilo pod uslovom da to preporuči struka, a dva odsto njih ukoliko vakcinu preporuči predsednik Srbije.

Rezultati istraživanja grupe ispitanika koji podržavaju opozicione partije koje su izašle na prethodne izbore pokazali su da bi 53 odsto njih primilo vakcinu ukoliko preprouči struka, 29 odsto njih ne bi primilo ni pod kojim uslovima a tri odsto bi primilo ukoliko preporuka dodje od predsednika Srbije Vučića.

Izvor: Beta

Global Digital Clinik