U niškim kovid ambulantama skoro 2000 pregleda, polovina testiranih pozitivna

u niškim kovid ambulantama
Foto: Dom zdravlja Niš

Prema rečima direktora Doma zdravlja, Milorada Jerkana, tokom jučerašnjeg dana u niškim kovid ambulantama obavljeno je 1.868 pregleda.

U niškim kovid ambulantama poslednjih dana povećava se broj pregleda. Tokom jučerašnjeg dana pregledano je 1.868 osoba. Od tog broja njih 500 javilo se na prvi pregled, prenosi TV Zona. Kod 245 je potvrđeno prisustvo virusa.

Ukoliko u narednom periodu broj pregleda na dnevnom počne da raste, i bude veći od 2.500, u kovid sistem preći će ambulanta “Bubanj”.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 7.919 osoba sa korona virusom

Prema poslednjem izveštaju, od 22.069 testiranih, potitivno je 7.919 osoba. Nažalost, preminulo je 52 pacijenata.

Trenutno je u Srbiji hospitalizovano 7.611 pacijenata, a njih 270 je na respiratorima.

Kompanije “Fajzer” i “Biontek” danas predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji, prenosi Insajder.

To je juče dogovoreno na sastanku predstavnika kompanija sa predsednicom Vlade i ministrom zdravlja.

Vakcina američke kompanije “Fajzer” i nemačkog “Bionteka” pokazala se, nakon treće faze ispitivanja, kao 95 odsto efikasna. Prima se u dve doze.

Kompanija “Biontek” radi na pronalasku formule koja bi omogućila njeno čuvanje na sobnoj temperaturi jer, prema trentnim podacima, mora da se čuva na -75 stepeni Celzijusa, što predstavlja problem za distribuciju.

Velika Britanija je ranije danas odobrila upotrebu Fajzer-Biontek vakcine i time postala prva zemlja u svetu koja je to učinila.

Juče je Evropska agencija za lekove odbila zahtev nemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa. Mišljenje o toj vakcini daće na sastanku 29. decembra, a nakon toga će mišljenje biti prosleđeno državama članicama na usvajanje.

 

Dostava hrane u Nišu