Posle dve godine rekonstrukcije otvoren mali Saborni hram u Nišu

Foto: Pravoslavna Eparhija niška
Foto: Pravoslavna Eparhija niška

Uoči praznika Svetog Arhangela Gavrila, Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej, prisustvovao je prazničnom bdeniju u hramu Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

Njegovu Svetost su u porti Sabornog hrama u Nišu prethodno svečano dočekali Episkop niški G.G. Arsenije ispred mnogobrojnog monaštva i sveštenstva niške Eparhije, kao i vernog naroda koji se okupio u velikom broju da dočeka svog nekadašnjeg voljenog Episkopa.

Doček patrijarha Irineja; Foto: Eparhija niška
Doček patrijarha Irineja; Foto: Eparhija niška

“Pre devet godina sam otišao iz Niša, ali sam duhom uvek vezan za Eparhiju nišku. Ovde sam proveo najveći deo svog života i bilo je teško vreme, ali dosta toga se uradilo. Posle požara hrama, brzo smo tu ranu zalečili i zahvaljujem se Gradu Nišu što smo ga obnovili i lepši je nego što je ikada bio, živopisan je i ispravljene su nekadašnje greške na rodost Božiju i radost Crkve. Nema čoveka bez vere”, rekao je patrijarh Irinej.

Mali Saborni hram u Nišu; Foto: Eparhija niška
Mali Saborni hram u Nišu; Foto: Eparhija niška

Ovom prilikom, hram Sabora Svetih Arhangela, u Nišu poznatiji kao mali Saborni hram, koji sledeće godine obeležava 200 godina od izgradnje, otvoren je nakon dve godine rekonstrukcije za verni narod.

Za prethodne dve godine obavljena je opsežna restauracija, kako bi hram bio obnovljen pred ovaj veliki jubilej.

Pročitajte i: Knjiga koju svaka kuća treba da ima! U susret 200 godina malog Sabornog hrama u Nišu

Episkopu Arseniju su sasluživali iguman Serafim (Mišić), protojerej-stavrofori Bogi Cvetković, Dobrivoje Mitrović i Branislav Cincarević, protođakon Stevan Krička i đakon Đorđe Filipović.

Saborni hram u Nišu: Foto: Eparhija niška

Na bdeniju su, pored Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja, prisustvovali i general-potpukovnik Milosav Simović, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, Komandant odreda Žandarmerije Niš g. Nenad Šćepanović, predsednici gradskih opština, javnog i kulturnog života grada Niša…

Njegovu Svetost je na kraju prazničnog bdenija srdačno pozdravio Vladika niški Arsenije uz dobrodošlicu i zahvalnost na „brazdi koju je (Njegova Svetost) zaorao na njivi Gospodnjoj punih 36 godina (jer je ona) duboka i donosi stostruke plodove – grad ispunjen svetinjama i svetinje ispunjene narodom Božjim“, kao što je i ovaj hram u kome je patrijarh dočekan.

Loopia