Knjiga koju svaka kuća treba da ima! U susret 200 godina malog Sabornog hrama u Nišu

U susret 200 godina malog Sabornog hrama
U susret 200 godina malog Sabornog hrama; Foto: TT Group

U susret 200 godina malog Sabornog hrama, pravoslavna Eparhija niška objaviće kapitalnu monografiju “Saborna crkva u Nišu”, autora Miše Rakocije.

Doprinos nauci, našoj crkvi i državi

“Ovo je slojevita i sveobuhvatna monografija iza koje stoji višedecenijski istraživački rad i predstavlja novo čitanje istorije Eparhije niške i celovito sagledavanje Saborne crkve od arhitekture i živopisa do ikonopisa”, navodi se u sopštenju pravolsavne Eparhije niške.

Monografija sadrži sve o istoriji Eparhije niške od IV do XXI veka i njenim 58 znanim episkopima, o svim Sabornim crkvama, o delatnosti Stefana Nemanje u Nišu, znano i neznano o istoriji, arhitekturi i ikonopisu malog i velikog Sabornog hrama.

Korisna đacima, neophodna istraživačima

“Prvi put pred Nišlijama originalan projekat iz 1856. godine velike Saborne crkve, od bega zabranjen. Sve o nerealizovanom i realizovanom eparhiijskom domu. Ponovo ćemo videti ikone i ikonostas nestao u požaru. Saznaćemo ko su autori ikona malog Sabornog hrama i prvi put će Nišlije spoznati značaj i videti lepotu jedinstvenih prestonih ikona iz 1814. godine”, kaže se u saopštenju.

U susret 200 godina malog Sabornog hrama
U susret 200 godina malog Sabornog hrama

Monografija “Saborna crkva u Nišu” donosi blagoslov srpskog gospodina Irineja i episkopa niškog gospodina Arsenija.

Global Digital Clinik