Veće kazne za nevezivanje pojasa i nečitljive registarske tablice

Veće kazne za nasilničku vožnju
Veće kazne za nasilničku vožnju; Foto: Pixabay

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje su u skupštinskoj proceduri, predviđaju pooštravanje kazni za nasilničku vožnju, zatim vožnju pod alkoholom i nevezivanje pojasa, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da se povećanje novčanih kazni pokazalo da daje dobar rezultat samo u prvoj godini, tako da je cilj ne samo da se podignu kazne već da se uspostavi dobar pravni okvira za prevenciju.

“Za uspostavljanje jednog dobrog pravnog okvira za generalnu prevenciju mora da se uspostave i druge poluge, a nadam se da će ovaj zakon sada omugućiti da uspostavimo još bolji sistem”, naglasio je Rebić.

Kako kaže, 2002. godine su kazne povećane 10 puta i to je dalo rezultate, pošto je 2001. bilo 1.275 poginulih a 2002. oko 850, što je za oko 30 odsto manje.

Kazne su povećane i 2009. i tada je broj poginulih smanjen 808 na 650 ili za oko nešto više od 20 odsto.

Za nevezivanje pojasa: Kazna umesto 5.000 sada na 10.000 dinara

Rebić je istakao da je istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja pokazalo da se ljudi na prednjem sedištu vezuju 76 odsto, a pozadi 12 odsto, iako više od 60 odsto pogine upravo zbog nevezivanje pojasa.

“Zato smo i podigli kaznu za nevezivanje sa 5.000 na 10.000 dinara”, naveo je.

Veće kazne za nečitljive registraske tablice i vožnju pod dejstvom alkohola

Rebić kaže da će i ostale poluge pratiti novi zakon – putevi, autoškole, tehnički pregledi i slično.

Kada je reč o polugama koje bi trebalo da prate izmene zakona, Rebić kaže da se to odnosi i na puteve, na auto-škole i na tehničke preglede.

“Da se uspostavi jedan mehanizam u kome će se jasno znati obaveze svih, nije uvek isključivo kriv vozač, postoje i druge institucije koje u prethodnim svojim aktivnostima moraju da obezbede da vozač bude siguran na putu i uz odredbe koje već postoje i dobre su u zakonu i adektvatnu primenu tih odredbi mislim da polako zaokružujemo i pravimo željeni sistem”, objasnio je Rebić.

Veća kazna zaprećena je i za vožnju sa nečitljivim tablicama, kao i za vožnju pod dejstvom alkohola.

Rebić navodi da je značajna razlika u tome da li se vozi sa prljavim tablicama ili sa nečitljivim.

“Postoji značajna razlika ako vam je tablica zaprljana, ali se može pročitati broj, tada niste u prekršaju, ali ukoliko registarske tablice nečitljive za policijskog službenika ili video-nadzor morali smo da zapretimo veću kaznu, jer MUP u skladu sa razvojem društva sve više se okreće ka automatskom detektovanju prekršaja”, rekao je Rebić.

Dodao je i da bi sigurno bilo zlonamernih vozača koji bi tablice namerno učinili nečitljivim kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Prepolovljene kazne za istek vozačke dozvole

Sa druge strane, ukazao je on, smanjene su kazne za prekršaje koji ne utiču direktno na bezbednost saobraćaja, na primer istek vozačke dozvole, i sada je ta kazna od 5.000 do 10.000, što je prepolovljeno, zatim vožnja zaustavnom trakom i slično.

“Vožnja zaustavnom trakom je i po mom ličnom mišljenju i po mišljenju Ministarstva unutrašnjih poslova bila neopravdano visoka. Društvena opasnost nije ista ako idete zaustavnom trakom i ako vozite sa preko dva promila alkohola u krvi”, istakao je Rebić.

Global Digital Clinik