Vaučeri za odmor u Niškoj Banji samo za dva smeštaja

niška banja
Foto: GO Niška Banja

Ministarstvo turizma, turizma i telekomunikacija je u 2018. godini opredelilo 400 miliona dinara za 80.000 vaučera za podsticaj domaćeg turizma.

Uredbom o uslovima dodele i korišćenja sredstava za podsticaj unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije predviđeno je da se vaučeri za subvencionisano korišćenje usluga smeštaja mogu koristiti i na teritoriji Gradske opštine Niška Banja.

Podsticaj domaćeg turizma sprovodi se kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluga smeštaja u trajanju od najmanje pet noćenja, izvan opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera.

Vaučerom se ne može vršiti plaćanje usluga hrane i pića, pružanje zdravstvenih ili drugih usluga, boravišne takse, odnosno drugih dadžbina.

Gde se mogu koristiti vaučeri za odmor?

Vaučere za letovanje mogu koristiti penzioneri, nezaposlena lica, građani koji primaju tuđu negu i pomoć, ratni invalidi i svi koji mesečno zarađuju manje od 60.000 dinara.

Ugostiteljski objekti u kojima se u Niškoj Banji može izvrštiti rezervacija radi realizacije vaučera za uslugu smeštaja su: Prenoćište Zone i Smeštaj “Bojić”.

Statistički rezultati pokazuju da je u protekloj godini Niš posetilo više od 100.000 turista  što je povećanje ukupnog broja  za 26 odsto, pri čemu je broj inostranih  gostiju povećan čak za 35 odsto,  a rast broja domaćih turista je za 16 odsto, u odnosu na isti period 2016. godini.

Čelnici opštine Niška Banja kažu da bi subvencionisani vaučeri za odmor u Srbiji trebalo da podstaknu vlasnike privatnih smeštaja u Niškoj Banji da kategorišu svoje smeštaje i da povećaju nivo standarda, u skladu sa zahetvima gostiju.

“Procenat stranih gostiju u Niškoj Banji nije veliki, uglavnom dolaze turisti iz Bugarske. Ranije je bilo više smeštaja koji su se izdavali i očekujemo da će vaučeri stimulisati vlasnike privatnih smeštaja da ponovo kategorišu svoje smeštaje odnosno da ih dovedu u standarde koje zahtevaju današnji turisti”, rekao je predsednik GO Niška Banja, Dejan Jovanović.

Smeštaj u Niškoj Banji je izuzetno jeftin i pun pansion košta od 1.500 do 1.800 dinara, kaže Jovanović, pa će za tih 5.000 dinara ljudi iz cele Srbije moći da borave mnogo više dana nego na Zlatiboru, Kopaoniku ili nekim drugim mestima.

 

Global Digital Clinik