Plastične gajbice za poljoprivredu

Schoeller Allibert ambalaza
Schoeller Allibert ambalaža

Zbog mnogobrojnih prednosti u odnosu na ostale tipove ambalaže, plastični kontejneri su od sredine 20. veka postali najidealnije sredstvo za pakovanje, skladištenje i transport različitih poljoprivrednih kultura.

Mnogobrojni faktori uticali su na masovno napuštanje starih sistema manipulacije poljoprivrednim proizvodima koji su obuhvatali ambalažu napravljenu od tradicionalnih materjala kao što su drvo, karton ili metal.

Svojim mnogostranim kvalitetima, plastika je preuzela vodeće mesto u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, od procesa berbe pa sve do polica maloprodajnih objekata.

Plastika je postojan i jak materijal sposoban da izdrži kontinuiran pritisak. Odlikuje se lakoćom i fleksibilnošću koja pogoduje vosokom stepenu efkasnosti koju zahtevaju poljoprivredne prakse.
Otporna na hemikalije, kiseline i visoke ili niske temperature, našla je široku upotrebu u proizvodnji voća i povrća i jedan je od ključnih faktora održivosti kvaliteta i bezbednosti poljoprivrednih proizvoda.

plastični kontejneri
plastični kontejneri

Fantastičan prodor na tržište plastičnih gajbica za višekratnu upotrebu za potrebe pakovanja i transporta voća i povrća, u velikoj meri pokrenula je potrošačka potražnja za svežim, visokokvalitetnim i zdravim namirnicama. Shodno rastućim potrebama tržista, holandska kompanija Scholler Allibert sa višedecenijskom tradicijom u izradi visokokvalitetne plastične ambalaže, nudi veliki izbor različitih modela i dimenzija koje odgovaraju različitim tipovima voća i povrća kao i kompleksnim fazama njihove manipulacije.

Kvalitet ovih plastičnih gajbica i njihove optimalne performanse omogućavaju brže, efikasnije i ekonomičnije procese koji čuvaju svežinu i visok kvalitet poljoprivrednih kulture od procesa berbe do krajnjeg potrošača..

Dizajnirane u skladu sa najmodernijim trendovima na tržistu, plasticne gajbice poseduju podesivu bazu koja omogućava jednostavno i praktično sklapanje i rasklapanje. Ova mogućnost predstavlja odlično logističko rešenje koje pruža i do 80% uštede prostora i predstavlja veliku ekonomičnost pre svega u povratnom transportu ili prilikom slaganja u magacin tokom perioda kada se ne koriste.

Ravna baza i simetrične stranice optimizuju njihov unutrašnji volumen dok mogućnost podešavanja visine određenih modela predstavlja ove proizvode savršnim modularnim skladistem i distributivnim rešenjem u svim procesima poljoprivredne proizvodnje. Takođe, određeni modeli poseduju ojačane šipke radi jednostavnijeg slaganja i povećane stabilnosti tokom transporta.

Mogućnost kako manualnog tako i automatizovanog rukovanja ovom vrstom ambalaže omogućena je funcionalnim i adaptibilnim rešenjima u vidu čvrstih i postojanih struktura koje odlikuju sve vrste gajbica i koje omogućavaju učestalu i dugotrajnu upotrebu bez oštećenja.

U zavisnosti od vrste poljoprivredne kulture, plastične gajbice mogu biti potpuno ili delimično zatvorene ili sa manje ili vise otvora na stranicama u zavisnosti od toga da li se u njima transportuje ili čuva sitnije ili krupnije voće ili povrće.
Specifičnost dizajna ogleda se i u mogućnosti eksternog dreniranja suvišne tečnosti posebno značajne za određene sorte voća.

Održavanje svežine jedan je od najvažnijih faktora kvalitetne poljoprivredne prakse. Zbog toga se tokom berbe, transporta i skladištenja svežih poljoprivrednih proizvoda preporučuje korišćenje modela koji poseduju ventilacione rupe koje omogućavaju maksimalan protok vazduha i optimalnu vlažnost.

Za jednostavniju identifikaciju sadržaja, u ponudi su i dvobojni modeli koji olakšavaju preglednost, vođenje dokumetacije i smanjuju mogućnost greške.
Čvrstoća ambalaže i fina završna obrada unutrašnjih strana omogućavaju maksimalnu zaštitu svežih proizvoda od udara ili oštećenja.

Zbog prirode procesa koji uključuju održavanje visokog nivoa higijenskih i dezinfikacionih standarda, lako održavanje poljoprivrednih gajbica je uslov i imperativ koji direktno utiče na kvalitet i bezbednost hrane.

Ova vrsta ambalaže ima tvrde, ali glatke površine zbog kojih ih je lako očistiti i dezinfikovati dok ekonomičan dizajn omogućava brzo i efikasno pranje i sušenje što omogućava maksimalno uklanjanje organskih ostataka sa ambalaže.