SANU: Nagrada za najbolji doktroski rad asistentu sa niškog PMF-a

Stefan Stanimirović
Stefan Stanimirović

Nagrada Matematičkog instituta SANU za najbolju doktorsku disertaciju u oblasti računarstva pripala je Stefanu Stanimiroviću sa PMF-a.

Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti svake godine dodeljuje nagradu za radove iz oblasti oblasti matematike, mehanike i računarskih nauka. Ove godine ona je otišla u ruke Stefana Stanimirovića, asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu. On je nagradu dobio za doktorsku disertaciju, koju je odbaranio u avgustu, 2019. godine. Ovo je prvi put da neki rad iz oblasti računarstva koji je odbranjen na ovom fakultetu, dobije nagradu, kažu sa PMF-a.

Stanimirović je pod mentorstvom redovnog profesora dr Miroslava Ćirića objavio rad “Poboljšani algoritmi za determinizaciju fazi i težinskih automata“. Njegov rad je značajan zato što su algoritmi za determinizaciju vrlo važni jer, dok su težinski automati našli primenu u veštačkoj inteligenciji (automatskom prepoznavanju govora), kompresiji slika i procesiranju prirodnih jezika, fazi automati se primenjuju u mnogim raznolikim oblastima, poput kliničkog ispitivanja, u psihologiji, bazama podataka, objašnjavaju sa fakulteta.

Stefan Stanimirović, rodom iz Leskovca, bio je u specijalnom odeljenju za matematičare gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, gde danas predaje. Takođe je profesor u Gimnaziji “Bora Stanković” i asistent na Departmanu za računarske nauke na PMF-u.

31-godišnji Stefan do sada je kao autor ili koautor objavio je dvanaest naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, dok su rezultati prikazani na četiri međunarodne i domaće konferencije. 2011. godine dobio je nagradu Univerziteta za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta.

Stefan planira da i dalje ostane na PMF-u, gde je studirao i na kojem mu je pružena prilika da radi. Nastaviće da se bavi naučnim radom u istoj oblasti u kojoj je doktorirao. Matematičari sa ovog fakulteta neretko osvajaju nagrade i nižu uspehe.

Autor N.M.