Obeleženo 35. godina rada niškog aerodroma “Konstantin veliki”, Grad dobio plaketu i nova obećanja o ulaganjima

aerodrom konstantin veliki
Foto: Grad Niš

Svečanom akademijom i uručenjem priznanja u Nišu juče je obeležena 35. godišnjica rada niškog aerodroma, “Konstatin veliki”. Na svečanosti su najavljena nova ulaganja u aerodrom, a Grad je dobio plaketu iako Nišu još nije otipsan dug za zemljište oko aerodroma, koji je pre tri godine poklonjen republici.

Direktor PD „Aerodromi Srbije “Mihajlo Zdravković istakao je da u razvoj aerodroma država i resorno ministarstvo ulažu 20 miliona evra, više nego ikada do sada.

“Na aerodromu uvek radimo na proširenju kapaciteta i pripremamo izgradnju nove terminalne zgrade, rekonstrukciju postojeće i izgradnju novog kontrolnog tornja”, naveo je Zdravković i dodao da će proširenjem kapaciteta aerodrom imati i uslugu servisa i popravke aviona.

Podsetimo, isto obećanje dao je sredinom marta Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je najavio novi toranj i zgradu.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je primila plaketu za doprinos Grada aerodromu, rekla je  da se sa direktorom “Aerodroma Srbije” bori da Niš dobije važne avio-linije – do Šarm el Šeika, Istanbula i Moskve.

Podsetimo, pre tri godine je bez ikakve nadoknade Grad Niš ustupio Aerodrom Republici Srbiji. Tome, su prethodili brojni protesti Nišlija, a nakon ustupanja aerodroma državi, političke partije, pokreti i nevladine organizacije potpisale su deklaraciju za vraćanje aerodroma Nišu.

Inače niški aerodrom je sagrađen tokom 1985. i 1986. godine, na inicijativu niških privrednika i Grada Niša, a od 2003. godine poneo je ime “Konstantin veliki”.

Uz veličanstven aero-miting niška vazdušna luka, građena je pune dve godine i otvorena je 12. oktobra 1986. godine, a istoga dana avionom  DC-9 realizovan je prvi komercijalni let JAT-a na liniji Beograd-Niš-Beograd. Od naredne 1987. godine i Ineks-adria uključuje svoje avione u saobraćaj i organizuje letove od Niša do Ljubljane, Splita, Zagreba, Londona i Ciriha.

U periodu od 1986. do 2000. godine, JAT je održavao desetak avio linija od Niša: Do Beograda, Tivta, Ciriha, Ljubljane, Londona, Zagreba, Dubrovnika, ali i do Diseldorfa, Hamburga i Štutgarta preko Beograda i Zagreba. Najveći jugoslovenski čarter avio-prevoznik Aviogeneks sa Aerodroma Niš leteo je u to vreme do Tivta, Dubrovnika i Ciriha.

Tokom 78 dana NATO bombarodanja  SR Jugoslavije, aerodrom u Nišu je znatno oštećen jer je samo poletno-sletna pista pogođena 57 puta, a stradale su i ostale manevarske površine i putnički terminal.

Sa vladom Norveške Grad Niš je obnovio srušeno i niška vazdušna luka ponovo je u funkciji od 2003. godine, kada dobija ime Aerodrom Konstanin Veliki.