NKD, političke partije i pokreti potpisali deklaraciju za vraćanje aerodroma Nišu

aerodrom
Sa protesta 2018. godine protiv poklanjanja niškog aerodroma

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), opozicione političke partije i pokreti potpisali su zajedničku deklaraciju u kojoj se između ostalog traži da “niški aerodrom bude vraćen Nišu”. Pozivaju i sve građane Niša, juga i cele Srbije da potpisom i akcijom podrže ovu Deklaraciju.

Iz NKD podsećaju da je niški aerodrom poklonjen državi u ime Nišlija, a da Nišlije niko nije pitao. Ta odluka je kako saopštavaju duboko ukorenjena u nagonu republičke vlasti ka centralizmu i inferiornom kompleksu lokalne vlasti prema partijskoj i državnoj centrali.

Smatraju da tri godine od odluke donete po naređenju, ovaj posao još nije privršen, dodajući da duh nepotrebnog centralizma, ispoljen u odluci Skupštine grada Niša od 22. juna 2018. godine, još proizvodi neželjena dejstva.

Dodaju da se repovi traljavo izvedenog poklanjanja vuku za Gradom i brinu Nišlije i Nišlijke, ističući da pitanje duga za zemljište nije rešeno, kamate se zaračunavaju (6.313 evra dnevno) i mogu u budućnosti paralisati Grad.

Naglašavaju da ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama počinju da ističu na jesen 2021, pa postoji bojazan da li će biti produženi.

“Traumu od paternalističkog centralizma građani Niša još osećaju i pitaju se – zbog čega je niški aerodrom morao biti oduzet da bi država (navodno) ulagala u njega”, navode iz NKD.

“Niški konsenzus – 3 zahteva i 1 obaveza”

Navode da je niški aerodrom ekonomsko, političko, ali i identitetsko pitanje za Niš i pozivaju građanski i politički deo društva, a pre svega proaktivne građane, na ujedinjnje oko sledećih zahteva:

  1. Galimatijas oko duga mora biti hitno razrešen u korist Nišlija, dug i kamata moraju biti neodložno otpisani i poništeni. Niš ne može pokloniti aerodrom, a zauzvrat dobiti Damoklov mač milionskog duga nad glavom.
  2. Ugovori sa niskotarifnim kompanijama moraju biti produženi, nijedna kompanija (pa ni srpsko-arapska AirSerbia) ne sme imati monopol nad linijama iz Niša.
  3. Niški aerodrom mora biti vraćen Nišu.

Ova tri zahteva su, kako saopštavaju, minimum niškog konsenzusa i tačka saglasja, pa zato inicijalni potpisnici ove deklaracije pozivaju sve ostale da se ravnopravno pridruže i potpisom i akcijom.

U deklaraciji koju su potpisali navodi se da “politički akteri potpisnici, stranke, pokreti i pojedinci, obavezuju se Nišlijama da će u momentu kada budu u poziciji odlučivanja – Aerodrom vratiti Gradu”.

Sopštavaju da izvinjenje od vlasti zbog toga što je Aerodrom “Konstantin Veliki” žrtvovan koncesionim ugovorom Vansi-Srbija ne očekuju, ali bi ono bilo stvar političkog kodeksa i nacionalnog digniteta.

“Nišlije i južnjaci ne prihvataju tirade o velikim državnim ulaganjima jer ta centralistička mantra podseća na milostinju. Kao integralni deo Srbije i kao ravnopravni građani države samo želimo svoje mesto i ono što nam pripada u decentralizovanoj i ravnomerno razvijenoj Srbiji”, navodi se.

Deklaraciju su potpisali:

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Stranka slobode i pravde Niš

Srpski pokret Dveri Niš

Narodna stranka Niš

Nova stranka Niš

Udruženi pokret slobodnih stanara – Građanski front Niš

Otvorena građanska platforma Niš

Otvorena građanska platforma AKCIJA Niš

Niš, moj grad

Socijaldemokratska stranka Niš

Demokratska stranka Niš

Ovo su inicijalni potpisnici Deklaracije, a pozivaju sve organizacije, stranke, pokrete i inicijative da se u narednim danima pridruže Aerodromskoj deklaraciji.

Kao najvažnije, ističu, poziv svim građanima i građankama Niša, juga i cele Srbije da potpisom i akcijom podrže Deklaraciju na ovom linku.