Ne damo aerodrom: Nišlije protestovale ispred Gradske kuće u Nišu

Ne damo niški aerodrom, protest Nišlija ispred Gradske kuće
Ne damo niški aerodrom, protest Nišlija ispred Gradske kuće: Foto: Naissus Info

Oko dve hiljade Nišlija protestovalo prvo na Trgu kralja Milana, a potom ispred Gradske kuće u Nišu zbog odluke niške vlasti da bez naknade ustupe Aerodrom “Konstantin Veliki” Republici Srbiji.

Miloš Bošković, jedan od organizatora protesta kaže da je cilj protesta da se pošalje jasna poruka “da Nišlije ovakvu bahatost republičke i gradske vlasti neće trpeti”

“Republička vlast želi da uzme Aerodrom Konstantin Veliki za sebe. Gradsko veće usvojilo je “preporuku” Vlade Srbije da Niš prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore državi. Odakle pravo gradskim čelnicima da našu imovinu besplatno ustupaju državu?”, pita se Bošković.

On dodaje da je vlast dobila legitimitet na izborima ali da bi trebalo da sluša glas Nišlija.

“Tražimo od odbornika Grada Niša, koji zastupaju interese Nišlija, da na sledećoj sednici ne usvoje predlog Gradskog veća o poklanjanju aerodroma državnoj vlasti Takođe, tražimo smenu gradonačelnika Darka Bulatovića i svih trenutno članova Gradskog veća”, dodaje Bošković.

Ne damo niški aerodrom, Protest ispred Gradske kuće u Nišu: Foto: Naissus info

Za sutra (1.april) je zakazan nastavak protesta na istom mestu u 17h.

Protest podržavaju građani i opozicione stranke

Povodom odluke gradske vlasti Niša da niški aerodrom bez nadoknade ustupi Republici i Nacionalna koalicija za decentralizaciju zatražila je danas hitnu smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i svih članova Gradskog veća.

Protest podržava i Udruženje pokreta slobodnih stanara čiji su predstavnici pozvali građane na protest u vreme održavanja sednice skupštine na kojoj, kako ističu “vlast želi da legalizuje, kako navode, kriminalno otimanje aerodroma i pokloni ga centralnim vlastima”.

„Ukoliko sednica ne bude unapred najavljena i održana po „hitnom“ postupku, pozvaćemo Nišlije na ulice“, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka, je samo pre nekoliko meseci upozoravala građane Niša, a i gradsku vlast da se priprema potpuno utapanje Aerodroma “Konstantin Veliki” u sistem Aerodroma Srbije, gde postoji opasnost da se izgubi autonomnost.

„To je naročito došlo do izražaja onog trenutka kada je potpisan tajni ugovor o koncesiji Vlade Republike Srbije i koncesionara. Takođe smo upozoravali da cena aerodromske takse od 3 evra po odlazećem putniku bez subvencija grada dovodi naš mali Aerodrom Konstantin Veliki u nezavidan položaj i da zavisimo kao aerodrom od volje koncesionara. Zašto je ugovor o koncesiji još uvek tajna?“, pita se predsednik Gradskog odbora demokrata Miodrag Stanković.

I u Novoj stranci smatraju da odluka gradske vlasti da niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ ustupi Republici Srbiji bez ikakve naknade predstavlja najgrublji vid centralizacije.

„Skandalozno je što direktor niškog Aerodroma Vladica Đurdanović mesecima glumi fikus i ćuti dok se raspravlja o budućnosti Aerodroma, a glavnu reč prepusti ozloglašenom funkcioneru SNS i direktoru RRA “Jug” Bojanu Avramoviću, čuvenom po izjavi “Nišlije štetne po državu” i koji nije zaposlen u niškoj vazdušnoj luci. Rezultat takvog sramotnog odnosa prema imovini Nišlija, jeste preporuka Vlade Republike Srbije da Aerodrom bude poklonjen, koju je Gradsko veće jednoglasno usvojilo“, navodi se u njhovom saopštenju.

U međuvremenu oglasilo se i resorno ministarstvo koje je saopštilo da će nastaviti da ulaže u niški aerodrom. 

“Niš i jug Srbije su od strateške ekonomske, političke i populacione važnosti za Srbiju i zato je Vlada Srbije proteklih godina puno uložila u putni, železnički i avio-saobraćaj, dovođenje brojnih investitora i otvaranje velikog broja fabrika. To će nastaviti i dalje da radi”, navodi se, između ostalog, u zvaničnom saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Global Digital Clinik