Lozinke koje hakeri najlakše otkriju i koje treba da izbegavate

lozinke
Foto: Ilustracija, Pixabay

Nakon analize više od 275.000.000 lozinki koje su procurele u hakerskim napadima tokom 2020. godine, kompanija NordPass je otkrila koje lozinke su korisnici najčešće upotrebljavali.

Ispostavilo se da, kao i ranijih godina, za mnoge lozinke hakerima ne bi trebalo više od nekoliko sekundi da ih otkriju. Samo 44 procenata ukradenih šifri je bilo jedinstveno. Sve ostale ponavljale su se od nekoliko desetina, pa do nekoliko miliona puta.

Sve šifre sa Top 10 liste najgorih lozinki, otkrivene su gotovo trenutno upotrebom skripti sa rečnicima, ili jednostavnim ljudskim pogađanjem. Izuzetak je šifra „picture1“, koja je brute-force metodom otkrivena za oko tri sata.

Istraživanje je pokazalo da većina korisnika još uvek zazire od sigurnih lozinki koje će biti teške za otkrivanje, ali i za pamćenje. Umesto toga, odlučuju se za jednostavne izraze koji su lako predvidivi. To su „football“, „iloveyou“, „letmein“, ili „pokemon“.

NordPass je naveo da prilikom odabira šifre treba izbegavati šablone

Treba izbegavati šablone kao što su slova ili brojevi postavljeni jedni pored drugih na tastaturi. Stvar koju nikako ne treba upotrebljavati su imena bliskih ljudi ili datumi rođenja.

Dodavanje velikih slova ili brojeva na neočekivana mesta, takođe dosta pomaže prilikom generisanja sigurnijih šifara.

U krajnjem slučaju, ako ne možete da zapamtite kompleksne lozinke, razmislite o upotrebi password locker-a.

Izvor: bif.rs