San letnje noći u Oficirskom domu

san letnje noći
Izložba "San letnje noći" u Oficirskom Domu

Izložba “San letnje noći” Vesne Knežević biće otvorena sutra, 13. aprila u 13 časova u Oficirskom domu u Nišu.

Ambijentalna postavka pod nazivom “San letnje noći” prva je samostalna izložba Vesne Knežević u Nišu. Monumentalna platna i slikane rolne stvaraju govoto pozorišni ambijent. Raskošni poliptih koji slavi ljubav i poput lavirinta simulira stanje između sna i jave, baš kao i istoimeni Šekspirov komad.

Svojom umetnošću Vesna Knežević diže glas protiv zla današnjice oličenim u egzistencijalnoj teskobi i strahu čoveka kao pojedinca, angažujući čula da se probude i zalažući se za autentično humano postojanje.

Izložba će trajati do 7. maja. Radno vreme galerije od 12 do 17 sati.

“Kustos izložbe Milica Todorović. Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere”, napominju iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Vesna Knežević rođena je u Beogradu 1959. godine. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Zaposlena je na istom Fakultetu od 1997. godine, sada u zvanju redovnog profesora.

Samostalno je izlagala pedesetak puta u mnogim gradovima Srbije i Crne Gore. Učestvovala na više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Rusija, Meksiko, Italija, Poljska, Austrija, Grčka, Argentina…).

Dobitnica je 11 nagrada među kojima su: nagrada za slikarstvo na Jesenjem salonu u Beogradu (2011), „Zlatna paleta ULUS-a“ (2002), nagrada za crtež na 18. Memorijalu Nadežde Petrović (1994)…

Sam likovni izraz Vesne Knežević je ekspresivno- gestualan, izrazito kolorističan. Njena paleta počiva na blistavim jakim bojama, smelim i žestokim kolorističkim odnosima. Ona slika bojom širokim i slobodnim potezima i crta bojom konturno definišući površinski tretiranu, dvodimenzionalnu formu svojih likova.