U Urgentnom centru u Nišu vakcinisano 179 osoba iz rizičnih kategorija

vakcinisano 179 osoba iz rizičnih kategorija
Foto: UKC Niš

U Urgentnom centru u Nišu tokom vikenda vakcinisano je 179 osoba iz rizičnih kategorija, a kako kažu iz UKC Niš samo jedna osoba imala je alergijsku reakciju, kaže zamenik direktora Radmilo Janković.

Kao što je najavljeno, tokom vikenda za nama u Urgentom centru u Nišu organizovana je vakcinacija osoba iz rizičnih kategorija, odnosno osoba koje su ranije imale određene alergijske reakcije na lekove ili vakcine, ili kojima je rečeno da zbog svojih hroničnih oboljenja spadaju u rizičnu grupu. Prema rečima zamenika direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) i koordinatora kovid bolnica u Nišu Radmila Jankovića, od 179 vakcinisanih samo jedna osoba imala je alergijsku reakciju koja nije opasna po život.

„Jedna pacijentkinja je imala alergijsku reakciju, ali je dobro odgovorila na terapiju. S obzirom da živi sama u kući za svaki slučaj je zadržana tokom noći kod nas u opservaciji“, rekao je Janković.

On je dodao i da su tri osobe,  vraćene i da će primati terapiju do narednog vikenda kada će se ponovo razmotriti mogućnost njihove vakcinacije.

„Vraćen je pacijent sa dubokom venskom trombozom koji prima lek farin, žena koja je pre par dana operisala tumor dojke i čeka na PH nalaz i žena sa višestrukim alergijama“, istakao je Janković.

Vakcinacija je bila organizovana za građane Nišavskog ali i Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Timočkog okruga. Janković naglašava da su se pozivu za vakcinaciju odazvali ne samo gradjani iz ovih okruga već iz svih drugih delova zemlje, uključujući i Vojvodinu i Beograd.

„Bilo je sve besprekorno organizovano i ljudi su izuzetno zadovoljni. Narednog vikenda nastavićemo sa vakcinacijom, već imamo i desetak novoprijavljenih“, rekao je Janković.

Podsetio je da gradjani koji pripadaju rizičnim grupama mogu da se prijave za vakcinaciju u Urgentnom centru pozivanjem broja 066 805 15 47.