U Kliničkom centru vakcinacija rizičnih pacijenata iz Nišavskog i još 5 okruga

vakcinacija rizičnih pacijenata
Foto: UKC Niš

Od predstojećeg vikenda pa nadalje, građani koji su ranije imali određene alergijske reakcije na lekove ili vakcine, ili kojima je rečeno da zbog svojih hroničnih oboljenja, spadaju u rizičnu grupu, moći će u zavisnosti od redosleda prijavljivanja, vakcinu da prime u Urgentnom centru niškog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC).

Tamo će prilikom imunizacije, biti pod „budnim okom“ epidemioloških i anestezioloških timova. U svakom trenutku, za konsultacije, ukoliko to bude potrebno, biće dostupni i hematolozi, navode iz UKC-a.

Prema propisanim pravilima struke i kako bi se izbegle sve eventualne nepredviđene okolonosti, svako od vakcinisanih građana će, nakon primanja vakcine, sat vremena provesti u Urgentnom centru, gde će im biti obezbeđena kompletna medicinska pomoć, ako se ukaže potreba.

“Plan nam je, da u narednim nedeljama, vakcinišemo sve one građane koji spadaju u ovu grupu. Vakcinisaćemo ne samo građane iz Niša i našeg okruga, već i iz Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Timočkog. To obuhvata populaciju oko dva i po miliona stanovnika, rekao je direktor UKC Niš Zoran Perišić. Oni će moći da se putem telefona javljaju našoj epidemiološkoj službi i zakazuju termin pregleda i vakcinacije. Moći će i da se izjasne koju vakcinu žele da prime, jer će im biti dostupne sve. Mi ćemo određivati termine, poštujući sve predviđene epidemiološke mere, kako ne bi bilo gužve i čekanja” izjavio je Perišić. “Želimo da na ovaj način, kao jedna od najvećih zdravstvenih ustanova južno od Beograda, na ovaj način i ovom akcijom, damo svoj doprinos popravljanju opšte epidemiološke situacije u Srbiji, dodaje”.

Iz UKC Niš naglašavaju da je manji rizik od alergijske reakcije, nego od teške kovid kliničke slike. Veliki broj ljudi je, kako kažu, iz predostrožnosti vraćen sa punktova za vakcinaciju, zbog alergije na penicillin ili neku vrstu hrane.

„Pridružene bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes, maligne bolesti, nisu kontraindikacije, već razlog više da se neko vakciniše, jer je u riziku da dobije tešku kliničku sliku“, rekao je  Perišić.

Zainteresovani građani iz Nišavskog, ali i pet okruga termin mogu da zakažu putem telefona 066/805-15-47.