“Bukom protiv pritisaka”, tribina o napadima na medije u Nišu

bukom protiv pritisaka
Foto: pixabay

Jedno od glavnih pitanja tribine “Bukom protiv pritisaka”, koja će sutra biti održana na otvorenom u dvorištvu  City Smart radija u Nišu, biće “Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?”. Povod za organizovanje ove tribine su učestali pritisci na lokalne i regionalne nezavisne medije, novinare i urednike.

Samo u poslednjih mesec dana desili su se napadi na glavnu i odgovornu urednicu Južnih vesti Gordanu Bjeletić, preko lažnog istoimenog portala, tužbe kompanije Millenium Team koje su stigle na adresu redakcija JUGpress-a i Vranjskih a zbog prenošenja izjava čelnika Narodne stranke sa konferencije za medije.

“Odštetni zahtevi od preko 100 000 evra po objavljenom tekstu ukazuju da je reč o takozvanim “slapp-tužbama”, koje za cilj imaju disciplinovanje i gašenje neposlušnih lokalnih i regionalnih medija”, kažu organizatori tribine.

Organizatori podsećaju i na izjavu gradonačelnice Dragane Sotirovski, kojom je priznala da postoji odluka da nekim medijima, koji komentarišu izjave čelnika, ne daju odgovore na postavljena pitanja.

Takođe upozoravaju da se svakodnevno dešavaju brojni napadi na medije širom Srbije, pokušaji kriminalizacije istraživačkih portala kroz prorežimske tabloide, ali i neke elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću, ali i sa skupštinske govornice.

Na tribini govore: Gordana Bjeletić, novinarka, glavna i odgovorna urednica portala Južne vesti, Mihajlo Stojković, novinar, portal Info Vranjske, Ljiljana Stojanović, novinarka, glavna i odgovorna urednica JUGpressa, Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš, Milan Zirojević, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, bivši novinar Južnih vesti, Ivana Petrović, novinarka, urednica City Smart radija – navodi se u pozivu.

Tribina je zakazana za sutra u 13 sati, u dvorištvu organizatora – City Smart radija u Milentijevoj ulici 12a, a dolazak treba potvrditi preko Fejsbuka. Organizatori naglašavaju da je zbog epidemioloških mera broj prisutnih ograničen.