Klinika za kardiohirurgiju: Za gotovo šest godina rada, 5000 opercija

klinika za kardiohirurgiju
Foto: Dragan Milić, Facebook

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, počela je sa radom u novoj zgradi 24. novembra 2014 godine.

Tokom ovog perioda, od gotovo šest godina, Klinika za kardiohirurgiju broji 5000 operacija. Taj podatak je na svom Facebook profilu podelio Dragan Milić, direktor Klinike. Prema njegovim rečima, na ovoj klinici se godišnje operiše oko 900 bolesnika a hospitalizuje mnogo više. „Preminulo je ukupno 87 operisanih bolesnika sto čini ukupnu stopu smrtnosti od 1.74%. To je podatak na koji je Klinika veoma ponosna“, piše on.

Na Klinici za kardiohirurgiji KC Nis uradjena je 5000-ta operacija od kada smo poceli sa radom u novoj zgradi…

Posted by Dragan Milic on Понедељак, 28. септембар 2020.

„Vreme je pokazalo da su za ovako dobre rezultate najvažniji ljudi koji rade na klinici- lekari, sestre u intenzivnoj nezi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari, sestre na odeljenju, administrativno i pomoćno osoblje, higijeničari i bolničari. Ponosan sam na ove mlade i stručne ljude sa kojima radim koji su svesni da nema nevažne karike u našem lancu i da samo svi zajedno možemo da damo vrhunske rezultate“, ističe.

Nova era u oblasti transplantacije

Kako je ranije najavljeno, ova Klinika u oktobru očekuje donaciju aparata za genetsku laboratoriju, koja će se otvoriti na Medicinskom fakultetu, kao i aparate za laboratoriju za tkivnu tipizaciju koja ce se nalaziti na Klinici za kardiohirurgiju.

“Ove dve laboratorije radiće kao jedna celina i bice nesto najsavremenije sto postoji u Evropi. Laboratorije će obezbediti kompletno ispitivanje bolesnika koji se spremaju za transplantaciju, ali će biti moguće i da se utvrde urodjene anomalije. Biće oguće utvrditi genetsku tipizaciju raznih vrsta tumora, uključujući i one najmalignije”, rekao je Dragan Milić.

Donacija zaštitne opreme za nišku kardiohirurgiju vrednosti više od 15.000 dolara