Donacija zaštitne opreme za nišku kardiohirurgiju vrednosti više od 15.000 dolara

donacija
Foto: Facebook, Dragan Milić

Klinici za kardiohirurgiju i KC Niš uručena je donacija od strane Američke ambasade u Beogradu i Evropske komande Američke vojske.

Donacija, vrednosti više od 15.000 dolara, sastoji se od 1800 skafandera za višekratnu upotrebu. “Ovu zaštitnu opremu koristi osoblje koje učestvuje u lečenju infektivnih bolesnika, pre svega onih koji imaju Covid-19 infekciju. Nadamo se da drugog talasa korona virusa neće biti, ali nemamo prava da budemo nespremni” Kaže Dragan Milić, direktor Klinike.

U oktobru još jedna donacija, vrednosti više od milion dolara

Kako navodi Milić, u oktobru očekuje donaciju aparata za genetsku laboratoriju, koja će se otvoriti na Medicinskom fakultetu, kao i aparati za laboratoriju za tkivnu tipizaciju koja ce se nalaziti na Klinici za kardiohirurgiju.

“Ove dve laboratorije radiće kao jedna celina i bice nesto najsavremenije sto postoji u Evropi. Laboratorije će obezbediti kompletno ispitivanje bolesnika koji se spremaju za transplantaciju, ali će biti moguće i da se utvrde urodjene anomalije. Biće oguće utvrditi genetsku tipizaciju raznih vrsta tumora, uključujući i one najmalignije”, kaže Milić.

Prema njegovim rečima, laboraorije će bi trebalo da počnu sa radom krajem oktobra ili početkom novembra, i to će, kako kaže, biti veliki iskorak za niško zdravstvo.