Tiago Fereira: Srbin brazilskog porekla podelio je sa nama svoje utiske o Nišu

Tiago Fereira
Foto: Tiago Fereira, Instagram

Tiago Fereira je studije turizma završio u Brazilu. Kada je pre deset godina došao u Srbiju, odlučio je da svoj radni vek provede upoznavajući prirodne lepote naše zemlje.

Nakon preseljenja, napravio je blog na portugalskom jeziku Bem-vindo à Sérvia” (Dobro došli u Srbiju) putem koga je svoje sunarodnike upoznavao sa Srbijom. Tiago Fereira je vlasnik turističke agencije „Talas travel”, koja okuplja brazilske turiste i omogućava im putovanje po Balkanu.

Domaće turiste vodi širom zemlje kao jedan od članova udruženja „Srbija za mlade”, a za naš portal otkriva zbog čega rado dolazi u Niš.

„Niš je poseban grad sa dugom tradicijom. Poseduje energiju koja me jako privlači, zbog toga mu se uvek rado vraćam. Zanimljiv je taj spoj tradicionalnog i modernog, pa nakon šetnje Tvrđavom volim da uživam u nekom lokalu u Kazandžijskom sokačetu”, navodi Tiago. 

Otkrio je da mu se dopada što je Niš grad koji živi danju i noću i dodao da pamti provod u Nišu.

Niški specijaliteti sigurno jesu jedan od razloga zbog kog turisti rado posećuju naš grad.  Pored bureka i ćevapa, Tiagu su se dopala i rebarca na kajmaku, koja, kako ističe, „najbolje idu uz domaće pivo”. 

Imao je prilike da tokom boravka u Nišu upozna Brazilce koji su bili na razmeni studenata u Nišu. „Čuo sam njihove utiske tada, dopao im se život u Nišu. Bili su oduševljeni ljudima, hranom i svim onim što im je grad ponudio.

Ovo što ste pročitali nije prevod sa portugalskog, ovaj Brazilac tečno govori srpskim jezikom, piše ćirillicom a odnedavno je i državljanin naše zemljeБразилац сам био и заувек ћу бити, али коначно могу рећи пуним плућима да сам и то што већ одавно осећам да јесам – СРБИН. ”, piše on.

Posted by Thiago Ferreira on Уторак, 09. јун 2020.

 

Složićete se da je potpuno neverovatno njegovo umeće vladanja našim jezičkim standardom, a šta mislite kako zvuči kad nas Brazilac „opravlja” na dijalektu?

 

Autor: Dragana Dimitrijević