Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje u četvrtak

vakcinacija
Foto: Ilustracija, Pixbay

Ministarstvo zdravlja Srbije je danas najavilo je da će vakcinacija gradjana protiv sezonskog gripa početi u četvrtak, 1. oktobra.

Vakcine će biti besplatne, piše u saopštenju. Vakcinacija je od posebne važnosti, ukazalo je Ministarstvo, za obolele od hroničnih bolesti, kao i „osobe sa udruženim bolestima“.

Ministarstvo je navelo da je „trenutna epidemiološka situacija“ u Srbiji „stabilna“, te da „odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po gradjane koji bi da se vakcinišu“.  Zato se „u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra.“

Iz Ministarstva navode da je „u skladu sa globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim interesovanjem gradjana, ove godine obezbedilo rekordan broj doza vakcina protiv gripa preko 500.000„.

Ove nedelje počinje i distribucija vakcine protiv pneumokoka, namenjene pre svega ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Ta vakcina je, „prema svim dosadašnjim istraživanjima, imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa. Zbog toga se starijim licima preporučuje imunizacija“.

Vakcina protiv pneumokoka biće dostupna i ostalim gradjanima „koji žele da se i na taj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbedjene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu“, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije.

Izvor: Beta