Epidemija se smiruje, ali je situacija i dalje nesigurna

u kovid ambulanti
Foto: Arhiva, ilustracija

Epidemija u Srbiji i dalje traje, a prioritet je da situacija bude što bolja pre početka škole. Zbog toga ne treba žuriti sa ublažavanjem mera, smatra Predrag Kon.

„Juče je 161 pozitivni i to ni u kom slučaju nije vreme za naglo opuštanje. Virus je i dalje prisutan, i dalje rade kovid ambulante, epidemija traje. Bez obzira na smanjen broj, ima pacijenata. Smanjuje se broj onih koji se testiraju zbog sumnje na kovid, povećava se broj onih koji se testiraju zbog putovanja. Sve to daje podatke o procentima kojima nisu adekvatni, ali se jasno vidi da je smirivanje u toku“, napominje epidemiolog.

Ističe da mere ne bi trebalo prerano da se popuštaju i napominje da je apsolutni prioritet da epidemiološka situacija bude što bolja pre otvaranja škola.

„Bitno je da ostanu mere sve dok se ne spuste na što manji dvocifreni broj, pa i jednocifreni. Zamajac popuštanja bi se onda i nastavio. Kad krene škola, bitno je da virus teško može da uđe, pa i ako uđe pojedinačno, da ne može da se širi. Ako ulazi previše, onda je teško verovati da je nemoguće da se širi“, napominje član Kriznog štaba.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatraće se mere koje je Ministarstvo kulture pripremilo za otvaranje pozorišta i bioskopa.

„Ulazak i izlazak su jedna od najvažnijih stvari i ko će kontrolisati korišćenje maski i šta će biti ako se ne koriste. Osnovne mere su jasne, razmak jedan i po metar, distanca, zavisi i kolika su sedišta. Za svaku salu treba da bude određeno koliko može da prima. Načelno se može reći polovina, trećina, o tome će se raspravljati na kriznom štabu“, ukazuje Kon.

Dodaje da će ove godine na raspolaganju biti više doza vakcine protiv sezonskog gripa, pošto će Torlak proizvesti 150.000 doza, a planira se i rezervna količina.

“Ta vakcinacija treba da se uradi da ne bi došlo do miksanja dva virusa, običnog gripa i korone. Bilo bi strašno da istovremeno imamo i grip i koronu”, upozorio je nedavno Branislav Tiodorović.

Izvor: Insajder

Pozorišni život u vreme pandemije: Prilagođavanje novoj svakodnevnici