Prvi put u istoriji Niš ima gradonačelnicu: Ko je Dragana Sotirovski?

Dragana Sotirovski
Foto: nis.okrug.gov.rs

Prvi put u istoriji Grad Niš ima gradonačelnicu. Dragana Sotirovski postavljena je na ovu funkciju na sednici Skupštine grada.

Dragana Sotirovski rođena je u Aleksincu, gde je završila Muzičku školu i Pedagošku akademiju. Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Svoju karijeru, međutim, gradila je kao novinar.

1992. godine počela je da radi na Trećem kanalu, a 1997.postala je dopisnik RTS-a iz Niša, čijom je redakcijom rukovodila kao urednik TV Centra u Nišu od 2011. do 2017. godine.

Autorka je brojnih informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija i filmova iz zemlje i inostranstva (Grčke, Bugarske, Italije, Španije, Severne Amerike, Indije, Rusije, Južnokineskog mora). Kao jedan od retkih novinara snimala je rad naučnika u kraljevskom Institutu za regenerativnu medicinu „Princ Filip“ u Valensiji, kao i američkih naučnika u Istraživačkom centru u Irvajnu u Kaliforniji. Izveštavala je u kriznim situacijama iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Grčke i Bugarske.

Tokom 25 godina u novinarstvu, za svoj rad dobijala je mnoga priznanja. Autor je brojnih informativnih minijatura i dokumentarnih emisija koje su trajno zabeležene i ostavljene na čuvanje Programskom arhivu RTS-a.

2015. godine dobila je priznanje Agencije za borbu protiv korupcije, za seriju priloga o korupciji. Iste godine dobila je Godišnju nagradu Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša, za seriju priloga o korupciji u zdravstvu i obrazovanju. Dve godine kasnije, 2017, dobila je Nagradu za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“.

Višestruko je nagrađivana za doprinos i saradnju sa Vojskom Srbije, MUP-om Srbije, brojnim lokalnim samoupravama. Tri puta je bila nominovana za NUNS nagradu za istraživačko novinarstvo.

Politička karijera

Pre gotovo tri godine, 27.12.2017, Vlada Republike Srbije postavila je Draganu Sotirovski za načelnicu Nišavskog upravnog okruga sa sedištem u Nišu. Bila je šesti načelnik Okruga, i druga žena na tom mestu.

Na sednici Skupštine Grada, 21. avgusta 2020. postavljena je na funkciju gradonačelnice Niša.