Pozorišni život u vreme pandemije: Prilagođavanje novoj svakodnevnici

pozorišni život

Pozorišni život, kao i gotovo sve ostalo, zastao je zbog pandemije korona virusa. Kako će izgledati povratak i prilagođavanje novoj svakodnevnici, pitanje je koje se postavlja poslednjih dana.

Juče je održan sastanak dve pozorišne asocijacije koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine, centralne Srbije i pokrajine KIM, kao i 42 pozorišna festivala. Tema sastanka bio je pozorišni život, i kako ga realizovati u doba pandemije.

Okupljeni su pružili podršku nadležnim institucijama u pronalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture. Pre svega pozorišta, kao instinskom povratku normalnom
životu u datim okolnostima.

Vlada Srbije je na nedavno održanom sastanku predložila mere i preporuke, koje će biti upućene Kriznom štabu, kako bi se u što kraćem periodu donela najbolja i najodgovornija odluka o načinima rada ovih ustanova.

Na sastanku je pozdravljen inicijalni predlog za rad. Ipak, konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara.

„Ističemo uverenje svih prisutnih da pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta javnih okupljanja. Uz primenu navedenih preventivnih mera naš rad svakako doprineo duhovno bogatijem životu i afirmaciji umetničkih i kulturnih vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Narodno pozorište Niš, je tokom vanrednog stanja emitovalo svoje predstave putem onlajn platformi, i na taj način ostalo uz svoju publiku u teškim vremenima.

Vlada predložila mere i preporuke za organizovanje rada ustanova kulture