Testiranje ruske vakcine protiv korona virusa počinje sledeće nedelje

testiranje
Foto: Ilustracija, Pixbay

Testiranje ruske vakcine protiv korona virusa počeće sledeće nedelje. Klinički testovi vršiće se na više od 40.000 ljudi.

Rusija je vakcinu Sputnjik V, protiv korona virusa odobrila 11. avgusta. „Iduće nedelje klinička studija o efikasnosti i bezbednosti vakcine Sputnjik V će početi u Rusiji“, saopštio je ruski suvereni fond uključen u razvoj vakcine. Precizirano je da će se testiranje vakcine vršiti na više od 40.000 ljudi u preko 45 medicinskih centara.

Šef suverenog fonda Kiril Dmitrijev rekao je da će vakcinacija „rizičnih grupa“, među kojima je medicinsko osoblje, takođe početi iduće nedelje na dobrovoljnoj bazi.

Više od 20 zemalja uložile su zahtev za kupovinu milijardu doza ruske vakcine, rekao je on. Rekao je da se Rusija dogovorila o proizvodnji vakcine u pet zemalja.

Dmitrijev predvidja početak masovnih vakcinacija u Rusiji u oktobru, a početak isporuke vakcine u inostranstvo predviđeno je za novembar ili decembar.

Prošle nedelje je Rusija, kao prva u svetu, licencirala vakcinu protiv koronavirusa što je saopštio predsednik Vladimir Putin, da bi pre pet dana počela sa proizvodnjom.

Vakcina Sputnjik V skeptično je primljena u svetu, pre svega zbog nedostatka finalne faze testiranja u trenutku kada je objavljeno da je prihvaćena. SZO je nakon vesti o ovoj vakcini podsetila da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

Dimitrijev je rekao da Rusija ne vidi nikakvu prepreku da individualna regulatorna tela odobre rusku vakcinu bez odobrenja Svetske zdravstvene organizacije.

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu je saopštila da je počela razgovore s Rusijom kako bi pokušala da dobije više informacija o ovoj eksperimentalnoj vakcini protiv kovida19.

Izvor: Insajder

Prva vakcina protiv korona virusa registrovana u Rusiji