Prva vakcina protiv korona virusa registrovana u Rusiji

doza vakcine
Foto: Ilustracija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv korona virusa.

„Koliko znam, jutros je, prvi put u svetu, registrovana vakcina protiv korona virusa“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade. Predsednik je istakao da zna da vakcina deluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere.

Putin je rekao i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u najskorije vreme. „Nadam se da ćemo u najskorije vreme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno – masovna proizvodnja ovog leka. Svi koji žele mogu da iskoriste razvoj i dostignuća naših stručnjaka, naših naučnika“, rekao je on.

Ruski lider takođe je zahvalio svima koji su radili na prvoj vakcini i istakao da je to veoma važan korak za ceo svet. On je dodao da je njegova ćerka testirala ovu vakcinu.

Predsednik je izrazio nadu da će i druge zemlje, sledeći Rusiju, napraviti vakcine protiv  korona virusa. Kao i da će se na svetskom tržištu pojaviti dovoljno preparata koji će moći da se koriste.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 20 miliona ljudi, od čega je više od 739 hiljada umrlo.

Izvor: Luftika

Korona u Srbiji: 163 nova slučaja, petoro preminulih