Predavanja na fakultetima: Od oktobra moguća tri scenarija

predavanja na fakultetima
Filozofski fakultet Niš. Foto: Ilustracija

Predavanja na fakultetima počinju u oktobru. Studente očekuju tri moguća scenarija, a sve zavisi od epidemiološke situacije.

Gostujući na RTS-u prof. dr Petar Bulat, govorio je o nastavi na fakultetima u predstojećoj školskoj godini. Predavanja na fakultetima mogla bi se odvijati po ovim scenarijima:

  • klasična nastava,
  • hibridni scenario (onlajn predavanja, a praktična nastava u malim grupama)
  • kompletna onlajn nastava

Osvrnuvši se na trenutnu epidemiološku situaciju, Bulat je rekao da bi ako se ovako nastavi, hibridni scenario bio opcija za fakultete. “Onlajn-predavanja i rad sa malim grupama studenata uz maksimalne mere zaštite. To će predstavljati dodatni napor za nastavni kadar, jer će grupe biti znatno manje nego što su do sada bile, udvostručiće se”, objašnjava on. Ističe, međutim, da je nemoguće reći u avgustu kakva će situacija biti 1. oktobra.

Danas konačna odluka za škole

Povratak u školske klupe danima je tema javnosti. Ministar prosvete ranije je najavljivao nekoliko modela koji će biti primenjivani. Premijerka je rekla da sve ide ka tome da školska godina počne 1. septembra. Ono što je za sada sigurno je to da će samo zdrava deca moći u školu. Zbog toga će roditelji morati da sarađuju sa školama. “Biće potrebno da dete svakog jutra pre polaska u školu pogledaju, eventualno izmere temperaturu, da se ne bi to prepuštalo samim školama”, rekao je Predrag Kon. Najavio je i edukativne priloge koji će biti puštani na javnom servisu, kako bi se podigla svest, i kako bi deca razumela. Gotovo je izvesno da će osnovci prva četiri razreda, nastavu imati u školi, dok će stariji razredi imati kombinovani model.

Na današnjem sastanku Kriznog štaba i Ministarstva prosvete biće doneta konačna odluka.

 

Global digital clinic