Nastava za najmlađe đake u školama, onlajn nastava za starije

pooštrene mere
Darija Kisić Tepavčević. Izvor: srbija.gov.rs

Krizni štab doneo je konačnu odluku o tome kako će izgledati školska godina. Nastava za đake prva četiri razreda odvijaće se u potpunosti u školi.

Nastava će se odvijati tako da u učionici bude maksimalno 15 đaka. Oni će imati četiri časa dnevno, koji će trajati po 30 minuta. Za starije uzraste će biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

Darija Kisić-Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja koronavirusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, navodi se na sajtu Vlade.

Stariji đaci kombinovaće odlazaku školu i onlajn nastavu, a za vrme boravka u školi moraće da poštuju mere

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. „Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave“, objasnila je Kisić-Tepavčević.

Prvog školski dan posvećen prevenciji zaraze

„Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu. Maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu“, dodaje.

U školskoj sredini nastavnici će sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definsane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Kisić-Tepavčević je napomenula da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

Predavanja na fakultetima: Od oktobra moguća tri scenarija