Vlada predložila mere i preporuke za organizovanje rada ustanova kulture

nove mere vlade srbije
Izvor: srbija.gov.rs. Foto: Ilustracija

Vlada Srbije je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i predstavnicima radnika i institucija u kulturi, predložila mere zdravstvene zaštite i preporuke za organizovanje rada ustanova kulture.

Ana Brnabić je na sastanku sa predstavnicima pozorišta, bioskopa i manifestacija ocenila da je „od velike važnosti“ da institucije i poslenici kulture počnu sa radom. Naravno, uz redovno i pažljivo poštovanje mera bezbednosti i praćenje epidemiološke situacije.

Najavila je i da će mere i preporuke biti upućene na razmatranje Republičkom kriznom štabu, kako bi se u što kraćem periodu donela najbolja i najodgovornija odluka o načinima rada ovih ustanova, saopšteno je iz Vlade.

Navodeći da institucije i poslenici kulture trpe ozbiljne posledice tokom epidemije koronavirusa, premijerka je rekla da su učinjeni veliki napori kako ne bi bio ugrožen status zaposlenih u ustanovama kulture i honorarno angažovanih umetnika i saradnika tokom epidemije.

„Vlada Srbije omogućila je realizaciju konkursa za finansijsku podršku projektima u oblasti kulture i kreativnog stvaralaštva. Takođe i finansijske mere za dodatnu podršku samostalnim umetnicima, kao najugroženijoj kategoriji“, rekla je Ana Brnabić.

Apelovala je na odgovornost svih predstavnika kulture i kulturnih radnika u aktuelnoj situaciji. Navela je da će Vlada Srbije i Republički krizni štab „i dalje s pažnjom pratiti i donositi mere i odluke u skladu s eventualnim promenama epidemiološke situacije u zemlji“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, predsednici grupa bioskopa i filmskih distributera u Privrednoj komori Srbije, predstavnici udruženja organizatora manifestacija, direktor Filmskog centra Srbije, prenosi Insajder.