Ljubivoje Ršumović laureat nagrade Ramonda serbika za 2020. godinu

Ljubivoje Ršumović
Ljubivoje Ršumović. Foto: PrtSc, YouTube

Ljubivoje Ršumović dobitnik je ovogodišnje nagrade za celokupno književno delo i doprinos srpskoj književnosti i kulturi, Ramonda serbika.

Žiri Književne kolonije Sićevo je na sednici održanoj 22. jula 2020. godine jednoglasno doneo odluku da Ljubivoje Ršumović dobije ovu nagradu. On je jedan od najistaknutijih pesnika za decu srpske književnosti. Takođe je i televizijski i dramski pisac, režiser, voditelj, novinar, urednik časopisa, radijskih i televizijskih programa, fotograf i sportista.

Žiri čine Vladan Matijević, predsednik i prošlogodišnji laureat Nagrade, Branislav Janković, član i prof. dr Danijela Kostadinović, član.

Njegov bogat stvaralački opus čini oko 90 naslova i 15000 pesama, napisanih uglavnom
za decu i mlade. Ršumovićevo književno delo otvoreno komunicira sa poezijom Jovana Jovanovića Zmaja i nastavlja poetičku liniju Aleksandra Vuča i Dušana Radovića, pod
čijim je uticajem ovaj autor, po vlastitom kazivanju, i počeo da piše za decu.

Poeziju Ljubivoja Ršumovića određuju nacionalna i rodoljubiva osećanja, želja za povratkom u zavičaj, ljubav prema prirodi, težnja za izgrađivanjem posebnog odnosa u dece prema biljkama i drveću.

Posebne zasluge Ljubivoja Ršumovića ogledaju se u borbi za zaštitu dečjih prava. Dete u njegovoj poeziji ima privilegovan položaj. Detetu treba pristupati s ljubavlju, razumevanjem i obraćati mu se kao odraslom čoveku. Stoga su njegove pesme često
ispevane u obliku zagonetki i pitalica, kako bi čitaoce pokrenule na razmišljanje o deci i njihovoj (zlo)upotrebi u životu i književnosti.

„Imajući u vidu dosadašnji književni i kulturni rad Ljubivoja Ršumovića, žiri sa velikim zadovoljstvom smatra da je nagrada Ramonda serbika zasluženo pripala jednom od najvećih imena srpske književnosti“, navodi se u saopštenju.

Nagrada Ramonda serbika koja se dodeljuje od 1995. godine. Ršumoviću će biti uručena 18. septembra u vreme održavanja Književne kolonije u Sićevu.