Vakcinacija protiv gripa od 1. oktobra, da se izbegne sudar sa koronom

20 časova
Branislav Tiodorović

Vakcinacija protiv gripa treba da počne od 1. oktobra, smatra epidemiolog Branisalv Tiodorović.

„Ta vakcinacija treba da se uradi da ne bi došlo do miksanja dva virusa, običnog gripa i korone. Bilo bi strašno da istovremeno imamo i grip i koronu“, upozorio je Tiodorović.

Kako je rekao, „takva tragična situacija desila se Italiji marta ove godine, kada se u Italiji pod epidemiju gripa podvukla epidemija korone i to je delovalo strahovito loše sa ogromnim ljudskim gubicima“.

Branislav Tiodorović je izjavio da su sve informacije o PCR i serološkim testovima bile objavljene na vreme i objasnio da su detalji PCR testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom „eliza“ testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran.

„Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče PCR, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove“, rekao je Tiodorović, prenosi Insajder.

Doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje PCR testova.

Kada je reč o „eliza“ testovima, Tiodorović je naveo da bi i ti testovi mogli da se obavljaju na istim mestima na kojima se vrši PCR testiranje. Ipak, kako je naveo, još uvek nije doneta odluka za „eliza“ testiranje u privatnim laboratorijama.

Prema Tiodoroviću, nema gužvi za testiranje i sve zavisi gde se građani javljaju.

„PCR može da se uradi za 24 sata, to ne bi trebalo da traje dugo. Pogotovo što sada imamo dva ‘Vatrena oka‘, dve laboratorije koje rade izuzetno široki obim. Eliza bi mogla da se uradi u nekoliko sati“, naglasio je Tiodorović.

Državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Tiodorović je dodao da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

„Mi pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Verovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo verovatno imati potpuno otvorena vrata“, rekao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

„Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati – i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Kao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, prihvate isti princip, a to je otvaranje prepreke za ulazak u Crnu Goru“, rekao je Tiodorović.

Tiodorović je ocenio da je početak nove školske godine veliki prelomni trenutak i ispit za kompletno društvo i obrazovni sistem.

„Moramo se spremiti i biti odgovorni. I roditelji i radnici u obrazovanju. Od dece možemo zahtevati dobru saradnju i da ih dobro edukujemo, a zdravstveni sistem mora da pomogne“, rekao je Tiodorović.

Kon: Dovoljno je da učenici nose bilo kakve maske