Laboratorija “Vatreno oko” u Nišu otvorena danas

Laboratorija Vatreno oko
Laboratorija Vatreno oko. Foto: srbija.gov.rs

Laboratorija “Vatreno oko” za testiranje na korona virus, u kojoj će se dnevno obrađivati oko 1000 uzoraka, otvorena je danas.

U Niš je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra. Laboratorija “Vatreno oko” je druga takva u Srbiji, izgrađena je za tri meseca.  Vlada je u njenu izgradnju uložila oko 3,5 miliona evra, a 500.000 evra donirala je kompanija Ziđin.

Laboratoriju su otvorile predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo. Otvaranju su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Otvaranje ove laboratorije će omogućiti još veći obuhvat testiranja. To će pomoći da iz ovog talasa epidemije izađemo mnogo otporniji i jači i da se bolje pripremimo za situaciju na jesen”, rekla je premijerka. Prema njenim rečima, kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj koronavirusa pojavio u Srbiji povećani su 20 puta i do sada je obrađeno 650.000 uzoraka.

Tim Srpskog lekarskog društva i Medicinskog fakulteta obići će mikrobiološke laboratorije i proceniti gde još može da se radi testiranje na koronavirus. Na taj način se, kako kaže premijerka, država priprema za drugi talas epidemije.

“Niš je u drugom piku korona virusa mnogo bolje prošao nego u prvom. To govori o tome da su građani bili disciplinovaniji” rekla je premijerka. U KC Niš na lečenju se nalazi 370 pacijenata, a kod 164 i sedmoro dece je potvrđen virus.

Dostava hrane u Nišu