Do kraja godine Centar za posetioce Cerjanske pećine

Cerjanska pećina; Foto: Go Pantelej
Cerjanska pećina; Foto: Go Pantelej

Turistička organizacija Niša potpisala je ugovor sa izvođačem koji će graditi Centar za posetioce Cerjanske pećine.

Reč je o projektu koji  finansira Evropska unija iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

„Nakon uspešno sprovedene tenderske procedure potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za posetioce Cerjanske pećine“, kažu u Turističkoj organizaciji Niša.

Centar bi trebalo uskoro da se gradi, a rok za završetak radova, po ugovoru, je 120 dana. To znači da će do kraja godine postojati prostor u kome će posetioci čuvene Cerjanske pećine moći da iznajme opremu kako bi je, uz kratku obuku, obišli uz stručne vodiče.

Završava se put do Cerjanske pećine, a u planu je i turistički info centar

Uporedo sa izgradnjom Centra za posetioce Cerjanske pećine Gradska opština Pantelej u partnerstvu sa Opštinom Lom iz Bugarske realizuje projekat prekogranične saradnje. Tim projektom se predviđa da se u naredne dve godine završi izgradnja preostalih 300 metara puta do Cerjanske pećine i sanira put do manastira Sveti Jovan (iz 11. veka).

Ovo su koraci unapređenja turizma na prostoru opštine Pantelej koji, prema Strategji održivog razvoja ove opštine, podrazumeva i projekat formiranja turističkog info-centra do 2020. godine u bivšem objektu Doma kulture, u Ulici Kosovke devojke, na saobraćajnom pravcu prema turističkim lokalitetima: Kameničkom visu, Cerjanskoj pećini, rekreacionim stazama na Kalafatu.

U Centru će turistima, turističkim agencijama i građanima Niša na jednom mestu biti dostupne informacije o turističkim potencijalima opštine Pantelej u oblasti kulturnog turizma, turizma posebnih interesa (ekstremnih sportova, rekreativnih terena) i seoskog turizma.

Na istom mestu će biti moguće dobiti i informacije vezane za delatnosti Kulturnog centra u prostoru bivšeg brigadirskog naselja, kao i za kulturne spomenike na prostoru opštine Pantelej, ali bi to trebalo da postane tačka gde bi turisti i građani mogli da se informišu o svemu onome što se zbiva u opštini Pantelej.

Kao partneri na projektu planirani su TON, sportski klubovi, specijalizovane turističke agencije i tour operateri, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Narodni muzej iz Niša.

Vremenski okvir za realizaciju je 2020.godina, a potencijalni izvori finansiranja su budžet Gradske Opštine Pantelej, budžet Grada Niša, resorna ministarstva i međunarodni donatori i fondovi.