Ukinuto 360 invalidskih penzija, u 16 slučajeva moguće krivične prijave

Ukinuto 360 invalidskih penzija
Ukinuto 360 invalidskih penzija

Kontrolom koja je u Fondu PIO izvršena po nalogu Ministarstva za rad, ukinuto je pravo na invalidsku penziju za 360 korisnika za koje je utvrđeno da su ih neosnovano dobili, uglavnom na osnovu neverodostojne medicinske dokumentacije.

Pozivajući se na svoje izvore, „Blic“ piše da je 16 slučajeva lažiranih penzija prijavljeno tužilaštvu radi pokretanja krivičnih prijava.
 
Drugi način je uslužno pravljenje medicinske dokumentacije koju su potpisivali lekari u kliničkim centrima, a bilo je i slučajeva kada je umesto podnosioca zahteva na veštačenje izlazila druga, obolela osoba, uz falsifikovanu ličnu kartu.
 
Od 360 ukinutih penzija, u 160 slučajeva je to učinjeno zbog neodazivanja na kontrolni pregled.
 
Inače, najveći broj invalidskih penzija je ostvareno zbog kardiovaskularnih oboljenja, na drugom mestu su karcinomi, a ne trećem psihijatrijske bolesti.
 
„Od 10. septembra 2014. godine do kraja 2017. Fond PIO je sproveo kontrolu invalidskih penzija, po osnovu Instrukcije Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja. U postupku kontrole određeni broj penzija je ukinut, a za 16 osoba predmeti su prosleđeni tužilaštvu, radi pokretanja krivične prijave„, naveli su za Blic u Ministarstvu za rad.
 
Ako je neko ozbiljno bolestan, nevažno je koliko ima godina, a jedini uslov je da ima najmanje pet godina staža. Ukoliko je reč o povredi na radu u tom slučaju dužina staža nije bitna.
 
List piše i da je zbog malverzacija sa invalidskim i strosnim penzijama od 2010. do 2014. uhapšeno 20 osoba.