Za veći broj turista novi put do Cerjanske pećine i manastira Sveti Jovan

Cerjanska pećina; Foto: Go Pantelej
Cerjanska pećina; Foto: Go Pantelej

Gradska opština Pantelej u partnerstvu sa Opštinom Lom iz Bugarske realizuje novi projekat prekogranične saradnje, a kojim se predviđa da se u naredne dve godine završi izgradnja preostalih 300 metara puta do Cerjanske pećine i sanira put do manastira Sveti Jovan (iz 11. veka).

Reč je o projektu “Stvaranje preduslova za bolju pristupačnost turističkim atrakcijama u Panteleju i Lomu poboljšanjem truističke infrastrukture i povećanjem broja turista”.  

U okviru ovog projekta, koji je vredan gotovo 600.000 evra, u Opštini Lom biće obnovljen multufunkcionalni kulturno-turistički centar na obali Dunava.

Prezentacija projekta GO Pantelej i Opštine Lom; Foto: GO Pantelej
Prezentacija projekta GO Pantelej i Opštine Lom; Foto: GO Pantelej

Takođe, u okviru ove prekogranične saradnje biće organizovane i mnoge promotivne aktivnosti kako bi se turistima što bolje približili kulturni i turistički potencijali Srbije i Bugarske.

Stručnjaci smatraju da je Cerjanka nastala pre više od dva miliona godina. Ušuškana je u brdima u okolini Kameničkog visa (814 m) na oko 14 kilometara od Niša i oko dva kilometra od sela Cerja. Ulaz u Cerjansku pećinu nalazi se na mestu poniranja Provalijske reke na 515 metara nadmorske visine. Jedna je od najdužih pećina u našoj zemlji i do sada je otkrivena u dužini od 6.025 metara, ali joj se još uvek ne zna kraj. Cerjanska pećina je pod zaštitom od 1955. godine a 1998. godine Zavod za zaštitu spomenika prirode 1998. godine je pećinu proglasio prirodnim dobrom prve kategorije. 

Projekat traje 24 meseca, a udeo GO Pantelej je 15 odsto, što podrazumeva sredstva iz gradskog budžeta, dok je udeo Evropske zajednice 85 odsto.

“Gradska opština Pantelej uvek daje prednost infrastrukturnim projektima, jer opština obiluje prirodnim i kulturnim znamenitostima odnosno turističkim atrakcijama koje moraju biti pristupačne svim posetiocima. Ovaj projekat je u skladu sa razvojnim planovima i projektima Grada Niša”, kaže predsednik GO Pantelej, Bratimir Vasiljević.

Global Digital Clinik