Nišlije, pomognimo docentu iz Niša da izmiri dug za lečenje u Nemačkoj

Nenad Ristić i njegova supruga Marina Stojanović Ristić; Foto: Budi human
Nenad Ristić i njegova supruga Marina Stojanović Ristić; Foto: Budi human

Porodica dr Nenada Ristića, docenta na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu u Nišu koji je maja prošle godine oboleo od retke vrste limfoma (T lymphoblastic lymphoma) još nije izmirila dug prema bolnici u Nemačkoj u kojoj se lečio, a koji u ovom trenutku iznosi 25.000 evra.

Nenad boluje od vrlo retke i agresivne vrste ne-Hočkinovog limfoma, koja pogađa samo 2% obolele populacije.

Porodica je kontaktirala bolnicu Maltezer u Nemačkoj, koji su im dostavili uputstva i cenovnik. Preko fondacije Budi human počelo je prikupljanje novca i je iznos brzo prikupljen.

Nenad je svu potrebnu hemioterapiju primio u Srbiji, ušao je u remisiju, i krajem oktobra je već bio u Nemačkoj. Transplantacija matičnih ćelija je izvršena 10. novembra 2017. godine.

Sve je prošlo u najboljem redu i on je vrlo brzo pušten na kućno lečenje. Međutim, ubrzo su se javili problemi, bolovi u stomaku, te je on opet vraćen u bolnicu. Utvrđeno je da se radi o teškoj i jako ozbiljnoj komplikaciji, veno- okluzivnoj bolesti jetre. Započeto je sa terapijom, koja je jako skupa.

Sedam dana lečenja iznosilo je 35.000€. Sama terapija je dala učinka, međutim, zbog ozbiljnosti stanja, bilo je potrebno je tri nedelje terapije, odnosno 105.000€.

„Novcem prikupljenim uz pomoć prijatelja i fondacije „Budi human“, dug prema bolnici smo sveli na 73.000 evra pre nego što smo se vratili u Srbiju početkom februara 2018. godine. U međuvremenu smo taj dug smanjili na 25.000 evra. Nakon povratka iz Nemačke obratili smo se i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da nam pomogne u izmirivanju duga za lečenje komplikacije nastale nakon transplatacije matičnih ćelija. Međutim, nismo naišli na razumevanje, iako ne postoji mogućnost da se ova komplikacija leči u Srbiji”, objašnjava Nenadova supruga, Marina Stojanović Ristić.

Ona dodaje da dug koji imaju prema bolnici u Nemačkoj u velikoj meri komplikuje realizaciju kontrolnih pregleda neophodnih za praćenje toka oporavka njenog supruga.

Nažalost i Marina je teško bolesna. U oktobru 2016. godine, pred porođaj, ustanovljen joj je veliki tumor na mozgu. Nakon rizičnog porođaja Ristići su dobili devojčicu, a Marini je odstranjen veći deo tumora. Čeka je još intervencija Gama nožem, ali je, kako kaže, sprečena da sada u ovim teškim trenucima, uz bebu, razmišlja o svom daljem lečenju.

Nenadu Ristiću možete pomoći uplatama na:

160-480610-54   dinarski

00-540-0002220.1  devizni ili

putem SMS broja 328 na 3030