Dete u teretani: kada je pravo vreme da vaš mališan počne da vežba?

Foto: Pexels

Fizička aktivnost i kretanje su neophodni za pravilan rast i razvoj deteta. Kao roditelji trudimo se da podstičemo svoju decu da se igraju što više na otvorenom, da trče i budu u pokretu. No, kada nije prerano da dete počne sa “ozbiljnim” vežbama sa tegovima?

Ako redovno idete u teretanu ili vežbate kod kuće prateći neki online program, dete će možda poželeti da poput vas diže tegove ili radi sklekove i trbušnjake. U kom uzrastu su kardio treninzi “bezbedni” i kada možemo da govorimo o odlasku u teretanu kao normalnoj rutini? Koje koristi i prednosti mogu imati deca i tinejdžeri od kardio treninga i u kojim uslovima oni treba da se odvijaju? 

Ako je vaše dete tražilo svoje prvo članstvo u teretani, čitajte dalje da biste saznali da li je spremno, kako da osigurate da su njegove vežbe prilagođene njegovom uzrastu i kako da mu pomognete da razvije zdrav odnos prema vežbanju.

Zašto deca imaju koristi od odlaska u teretanu?

Deca koja učestvuju u redovnoj fizičkoj aktivnosti mogu poboljšati snagu kostiju i mišića i istovremeno smanjiti rizik od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su srčane bolesti, hipertenzija, gojaznost, dijabetes tipa 2 i osteoporoza.

Redovna rutina vežbanja može poboljšati psihosocijalno blagostanje deteta i pozitivno uticati na njegovo raspoloženje. Fizička aktivnost takođe može da poboljša raspon pažnje, pamćenje i razvoj nervnih veza.

Za čučnjeve, trbušnjake i sklekove dete je spremno i u ranom uzrastu, već sa 7 ili 8 godina. Međutim, dizanje tegova trebalo bi da bude rezervisano za tinejdžere, jer mlađa deca imaju krhkije kosti i veći rizik od povreda.

Ideju o treniranju u nekom fitnes klubu trebalo bi da iznesete i pedijatru. Lekar koji poznaje opšte zdravstveno stanje vašeg deteta daće vam smernice i ukazati na sve koristi, ali i eventualne rizike kada je u pitanju vežbanje u teretani. Ujedno, ako smatra da je to potrebno, lekar će posavetovati da se proveri krvna slika ili uputiti dete na  preventivni pregled dečijeg kardiologa. Ultrazvučni pregled srca, EKG holter i test opterećenja svakako će otkloniti sve sumnje da li je dete spremno ili ne za ovakav oblik fizičke aktivnosti.  

Određene srčane bolesti kao što je hipertrofična kardiomiopatija, isključuju trening snage. Proverite zdravlje srca i pluća svog deteta pre nego što započne sa novom fitnes rutinom. 

Naravno, vežbanje ne mora da se odvija u “zvaničnoj” teretani da bi bilo efikasno. I bez članstva u nekom studiju, deca mogu postići slične prednosti igrajući timske sportove, pohađajući časove kao što su ples ili plivanje ili jednostavno dok jure psa po dvorištu.

Foto: Pexels

Znaci da je vaše dete spremno da počne da ide u teretanu

Dete koje se ne kreće mnogo i ne trenira neki timski sport, ipak može biti spremno da ide u teretanu već u osnovnoj školi, naravno pod nadzorom iskusnog trenera. Možda vam deluje prerano da, primera radi, u drugom razredu vaše dete vežba, ali što ranije počne to je verovatnije da će se pridržavati ove zdrave navike tokom celog života i shvatiti važnost treninga.

Međutim, to ne znači da morate da vodite svoje dete u teretanu da bi steklo dobre rutine. Poželjno je i trebalo bi da radi vežbe u takvom okruženju ako mu je prijatno i ukoliko je to način da se “izvuče” iz sedećeg načina života. 

Ako je dete zabrinuto zbog svoje težine ili ima tendenciju ka gojaznosti, roditelji mogu najpre da pojačaju zajedničke aktivnosti i podstaknu porodične šetnje, vožnje biciklom i slično. Dete se može izgraditi pozitivniji odnos prema svom telu i izgledu na ovaj način, no upisivanjem u teretanu. 

Kako pripremiti dete za teretanu?

Postoji nekoliko važnih faktora koje roditelji i treneri trebaju da imaju u vidu kada je reč o detetu koje  vežba u teretani. 

Fokus na lično dostignuće

Pre svega, veoma je bitno da se mališan usmeri na individualni plan vežbanja, a ne na organizovane programe kao što je, primera radi, krosfit gde se od svakoga očekuje da izvede sličan trening.

Želite da prilagodite fitnes program detetu na osnovu njihove težine, kognitivnog razvoja, snage, slabosti i ciljeva. Neće biti podjednako lako gojaznom detetu i onom sa optimalnom težinom da uradi iste vežbe. Takođe, bitno je da se mališan fokusira na svoje lično dostignuće i razvoj, a ne na takmičenje i pobedu deteta pored sebe, jer to može da ga navede da prekorači mogućnosti svog tela.

Oprema prilagođena uzrastu deteta

Potrebno je da oprema koju dete koristi odgovara njegovoj visini i uzrastu. Možda ne može da dohvati pedale bicikla, ali u tom slučaju može da se oproba na traci za trčanje, na primer.  

Najsigurniji način da započnete trening snage su vežbe sa telesnom težinom kao što su sklekovi, čučnjevi i trbušnjaci, koji se izvode sa fokusom na formu i bez dodatne težine. Kasnije se u sesije vežbanja mogu ubaciti trake i lagani slobodni tegovi sa malim brojem ponavljanja da bi se intenzitet treninga povećao.

Nadzor odraslih je neophodan

Nadzor je ključan, pogotovo kada je reč o kardio i treninzima snage. Roditelj ili trener treba da prate ponavljanja radi postepenog napredovanja. Odrasli takođe mogu da osiguraju da dete pravilno radi vežbe i koristi opremu na pravi način i tako spreče uobičajene povrede. Naročito je važno kod isprobavanja novih vežbi da kvalifikovani trener ili roditelj demonstriraju svaki pokret i posmatraju dete kako izvodi i ponavlja.

Ishrana i hidratacija

Uverite se da vaše dete pojede nešto lagano i hranljivo pre treninga. Komad voća ili proteinske pločice su dobar izbor, na primer. Takođe, treba podsećati dete da pije vodu tokom vežbanja kako bi ostalo hidrirano. Premda zvuči kao nešto što bi logično uradili i sami, mališani nekad umeju potpuno da zaborave i zanemare svoju žeđ. Zbog toga flašica sa vodom uvek treba da bude uz dete na treningu.

Odmor i oporavak

Slično kao sa hidratacijom, decu nekad treba podsetiti i da se odmore i prave pauze između iscrpljujućih serija vežbi. Trening koji traje sat vremena bez predviđenih perioda za odmor i oporavak nije optimalan za kognitivni razvoj deteta. Uz to, može biti i manje zabavno. 

Čak i ako vaše dete traži da vežba svaki dan, pobrinite se da tokom sedmice ima dane pauze od treninga snage, kako biste obezbedili pravilan oporavak mišića.

Foto: Pexels

Kako odabrati najbolju teretanu za svoje dete?

Počnite tako što ćete potražiti teretanu koja daje “zeleno svetlo” maldim ljudima i adolescentima i ujedno zapošljava licencirane trenere koji su iskusni u radu sa decom. Ako upisujete svoje dete na grupni čas, pravi izbor bi bila teretana koja nudi časove fitnesa namenjene deci. 

U suprotnom, individualna obuka bi verovatno bila bolji pristup. Pre nego što odete na grupni čas, uverite se da vaše dete zna da su svi različiti. Može se dogoditi da mališan pored njega može da uradi više trbušnjaka ili sklekova, i to je sasvim u redu. 

Kako da razgovarate sa svojom decom o teretani?

Na kraju, svaka redovna fizička aktivnost od ranog uzrasta može doneti zdravstvene benefite, nije neophodno članstvo u teretani. Ako vaše dete izrazi interesovanje da ide u teretanu kako bi sagorelo energiju ili vežbalo sa prijateljima, postarajte se da to mesto prilagođeno njegovom uzrastu koje pružaju uz to i odgovarajući nadzor ili opciju da prisustvujete treningu

Čak i ako odaberete najbolju teretanu za svoje dete, način na koji razgovarate o tome mogao bi da unapredi njegova najranija iskustva sa vežbanjem. Važne su fraze koje koristite, i uopšte, kako pristupate prema vežbanju. Ne želite da dete povezuje odlazak u teretanu sa obavezom koju moraju da odrade jer su pojeli veliku porciju za večeru ili previše slatkiša posle ručka.

S druge strane, ako održavamo pozitivan stav oko vežbanja, onda nikada neće biti “mučenje” ili sredstvo za dobijanje mišića i gubitak težine. Poželjno je da deca vežbanje doživljavaju kao zabavnu aktivnost koju radimo da bismo postali jači, bili zdraviji i da bismo se osećali dobro u svom telu. 

Global Digital Clinik