Svetski dan borbe protiv osteoporoze: Dobrim životnim navikama sačuvajte svoje kosti

Svetski dan borbe protiv osteoporoze
Svetski dan borbe protiv osteoporoze. Foto: Ilustracija, Pixabay

20. oktobar se širom sveta obeležava kao Svetski dan borbe protiv osteoporoze. Prevencija bolesti je prioritet u borbi.

Svetski dan borbe protiv osteoporoze 2020. godine fokusira se na direktnu vezu između ove bolesti i slomljenih kostiju. Fokus je stavljen na to i kako ova bolest utiče na celu porodicu, jer i oni koji neguju obolele snosne određeni teret.

Osteoporoza je smanjenje gustine kostiju, tj. koštane mase. Zbog toga kosti postaju podložne prelomima. U svetu problem sa prelomima ima svaka treća i svaki peti muškarac, koji su stariji od 50 godina.

Prema procenama u Srbiji od osteoporoze boluje oko 600.000 stanovnika, pretežno žena.

Kako bi naše kosti ostale zdrave, moramo voditi računa o njima tokom celog života. Koštana masa se stvara sve do 25. godine života, i ne menja se sledećih deset godina. Od 35. se normalno gubi 0,3% do 0,5% koštane mase godišnje.

Kalcijum je glavni mineral koji čuva gustinu kostiju, a on se najbolje apsorbuje uz pomoć vitamina D. Neki od dobrih izvora kalcijuma u hrani su mleko, polumasni jogurt, sir, brokoli i drugi proizvodi.

Balansiranom ishranom, kojom se unosi kalcijum, i provođenjem vremena na suncu kojim se dobija vitamin D na dobrom smo putu da očuvamo zdravlje svojih kostiju. Uz sve to od velike je važnosti i fizička aktivnost. Institut Niška Banja pobrinuo se za to da i u vremenu pandemije dođe do Vas, te Vam preporučujemo ove vežbe za osteopotozu.