BOMBARDOVANJE Niša: DECU vam nećemo oprostiti

bombardovanje niša

Niš je grad koji je tokom NATO bombardovanja Srbije imao najveći broj civilnih žrtava nastradalih od kasetnih bombi. Bombardovanje Niša 7. maja ostavilo je teške posledice.

Na današnji dan, 1999. godine, oko 11:20, Šumatovačka ulica, autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute su kasetnim bombama. U ovim napadima poginulo je 16 Nišlija, dok ih je 18 povređeno. Među poginulima je bila i 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći.

U ovom napadu NATO alijanse stradali su civili koji su bili u blizini pijace u centru Niša. Poginulo je njih 16, a povređeno još 18 od kojih su neki ostali bez ruku ili nogu.

Kasetnom municijom je pogođena i međugradska autobuska stanica i Tvrđavska pijaca, a bombe su padale i pored zgrade patologije Kliničkog centra, gde je poginulo i povređeno nekoliko ljudi, kao i u Duvaništu.

Dan kasnije, 8. maja, bombom velike razorne moći pogođen je i teško oštećen Kameni most u Nišu.

Kasetne bombe na Niš bačene su i 12. maja 1999. godine na naselje Duvanište, pri čemu je povređeno 11 osoba.

U Nišu su se sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti čule 258 puta, stanovnici su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana, dok su bombe grad razarale 29 dana i za sobom ostavile srušene mostove, škole, fabrike.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna, poginulo je 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.