Da li je ugradnja zubnih implantanta bolna?

Ugradnja zubnog implantanta
Ugradnja zubnog implantanta

Razmišljate o tome da zamenite oštećen ili izgubljen zub zubnim implantom, ali se pitate koliko ta oralna intervencija boli? To je čest strah potencijalnih i budućih pacijenata.

Međutim, većina pacijenata kojima je ugrađen zubni implant izveštava da sama procedura ne boli puno, a da je nelagodnost minimalna. Povrh svega toga, implanti su popularni jer omogućavaju prirodan izgled osmeha i zuba.

Kako ugradnja zubnog implanta funkcioniše?

Stomatolog se najpre dogovori sa pacijentom oko same procedure ugradnje i potrudi se da je prilagodi svakom pacijentu. Proces ugradnje zubnog implanta traje od nekoliko nedelje do nekoliko meseci.

zubni implatant

Ugradnja zubnog implanta ima za cilj da zameni koren zuba, a potrebno je da prođe određeni vremenski perod kako bi implant pravilno zarastao. Za to vreme se obično ugrađuje privremena krunica čija je uloga da pacijentu omogući da se smeje i neometano hrani. Nakon toga se na implant ugrađuje metalo-keramička ili bezmetalna kermačka krunica u zavisnosti od preferencija i mogućnosti pacijenta.

Da li je proces ugradnje bolan?

Tokom stomatološke intervencije čućete bušenje i zavrtanje, što može zvučati jako bolno, ali će vas utešiti činjenica da je ugradnja zubnog implanta lakša od procesa vađenja zuba. Obično se koristi lokalna anestezija, što znači da ste svesni tokom operacije.

U toku operacije ne biste trebali da osećate nikakav bol, posebno ako se radi sa zdravim tkivom. Takođe, kost u koju se postavlja implant nema mnogo nerava osetljivih na bol. Međutim, ako ste veoma nervozni zbog operacije, možete popiti sedativ.

Bol nakon ugradnje zubnog implanta?

Nekoliko dana nakon stomatološke intervencije ćete osećati neugodnost. Međutim, iako se bol javi trebalo bi da bude u granicama izdržljivosti. Neugodnost se oseća u bradi, obrazima ili ispod očiju. Takođe, mogu se javiti modrice na koži ili desnima, bol na mestu implanta i manje krvarenje. Stomatolog svakao prepisuje lek protiv bolova.

Nakon operacije zubnog implanta, trebalo bi da koristite led (ili pakete smrznutog povrća) kako biste smanjili otok, a meka hrana treba da je na meniju 10 do 14 dana nakon stomatološke intervencije. Ispiranje toplom i slanom vodom nekoliko dana nakon intervencije može pomoći da se tkivo umiri, a samim tim umanji bol i oseti olakšanje.

Zubni implantantSaveti za ublaženje bola nakon ugradnje zubnog implanta:

  • Pronađite stomatologa na čijoj su strani stručnost i iskustvo. Tražite od njega garanciju, odnosno neki vid potvrde, pa makar i usmene, da će sve proći kako treba i da ste u sigurnim rukama. Stomatolozi koji nude ugradnju zubnog implanata po niskim cenama imaju svoje prednosti. Međutim iako je cena ugradnje važna, neka ovog puta stručnost i iskustvo budu najvažniji kriterijumi.
  • Aktivirajte se tokom postoperacionog procesa. Pratite sva upustva stomatologa kako bi izbegli komplikacije. Uzimajte prepisane lekove (antibiotici, ibobrufen) na vreme, ispirajte usta preporčenom tečnošću, odmarajte se.
  • Nemojte zaboraviti da hladite obraz ledom ili zamrznutim pakovanjem povrća tokom prvih 48 sati.
  • Ispirajte usta toplom i slanom vodom.
  • Izbegavajte topla jela kako bi smanjili krvarenje. Topla jela mogu da izazovu i povećaju krvarenje tokom prvih 24 sata.
  • Iznenađenje za sve sladokusce: jedite sladoled! Redovno uzimanje sladoleda će olakšati i ubrzati proces zarastanja rane.
  • Redovno ordžavajte higijenu usta. Ne dozvolite da vasoperacija sprečava u sprovođenju redovne higijene usne duplje. Na taj način ćetesprečiti razvoj bilo kakve infekcije ili komplikacije pri zarastanju.
  • Najvažnije, dajte sebi vreme, odmorite nekoliko dana nakon operacije. Preporuka tih dana je omiljena TV serija i velika kutija sladoleda. 🙂

Kombinacija odmora, lekova protiv bolova, sladoleda i adekvatna oralna higijena će vam pomoći da pregurate prvih nekolko dana nakon operacije. Redovne kontrole stomatologu i pridržavanje saveta mogu dovesti do toga da oporavak nastupi vrlo brzo. Tokom celog ovog procesa treba imati na umu da će se na kraju sve isplatiti. 

Global Digital Clinik